Kamp Učka 360°- Šikaro, otvori se!

Udruga Biom i ove godine u suradnji s udrugom Bioteka i Parkom prirode Učka organizira volonterski kamp na Učki u razdoblju od 2. do 24. srpnja! Pridružite nam se, volontirajte i sudjelujte u borbi za očuvanje bioraznolikosti!

 • 09.06.2020.

Krški travnjaci i pašnjaci brdovitog područja Parka Prirode Učka stanište su brojnih vrsta ptica, leptira, gmazova. Ograničavanjem i sprečavanjem prirodnih požara te napuštanjem tradicionalnog stočarstva ova dragocjena staništa postepeno se pretvaraju u šikare i šume. Mjesto radnje ovogodišnjeg kampa obnove staništa stoga je Podmaj, na kojem velikom brzinom zarastaju staništa pogodna za gniježđenje vrtne strnadice (Emberiza hortulana), vrste čija je populacija na području Istre malobrojna i ugrožena. Isto stanište za lov koriste i dvije vrlo značajne, malobrojne vrste orlova – suri orao (Aquila chrysaetos) i zmijar (Circaetus gallicus).

Vrtna strnadica

Misija volonterskih kampova je direktnim konzervacijskim akcijama obnoviti ova staništa, očuvati njihovu bioraznolikost te doprinijeti zaštiti ugroženih vrsta ptica koje ih koriste. Pozivamo vas stoga da nam u tome pomognete! Od vas tražimo dobru volju te spremnost na rad i suradnju tijekom sudjelovanja u aktivnostima, a zauzvrat nudimo ugodno multikulturalno druženje u prirodi, odmor od tehnologije i gradske vreve, nova poznanstva te stjecanje znanja o zaštiti prirode i prirodnim bogatstvima Učke! A osim drugih lokalnih i internacionalnih kratkoročnih volontera imat ćete priliku upoznati Biomov entuzijastični tim, koji osim zaposlenika čine naši marljivi dugoročni volonteri i stažist Europskih snaga solidarnosti!

Kamp se održava u periodu 2. – 24.7.2020. i možete nam se priključiti na par dana ili na nekoliko tjedana, koliko god vam odgovara! Prijaviti se možete ispunjavanjem obrasca ovdje. Kamp se održava u sklopu projekta Učka 360°.

Osnovne informacije o kampu

Sudjelovanje na kampu će vam pružiti jedinstvenu priliku boravka u prekrasnom zaštićenom području, no podrazumijeva i određene prilagodbe na specifične, pomalo robinzonske životne uvjete.

 • Spavanje u šatorimaza noćenje su vam potrebni šator, vreća za spavanje i podložak (spužva/karimat). Nekoliko je šatora postavljeno za vrijeme čitavog trajanja kampa i moguće ih je posuditi i u njima prespavati, u dogovoru s organizatorima. Ukoliko vam nedostaje neka oprema, svakako nas informirajte u *prijavnom obrascu.
 • Kuhanje na logorskoj vatri i plinu svakih se nekoliko dana kupuju zajedničke namirnice, a sve troškove hrane pokriva organizator. Od volontera se očekuje pomoć pri planiranju obroka, kuhanje i/ili pomoć pri kuhanju, prikupljanje i cijepanje drva za vatru i slično. S obzirom na to da na lokaciji nemamo hladnjak prehrana je često vegetarijanska.
 • Pitka voda iz plastične cisterne na lokacijizalihu pitke vode je potrebno racionalno koristiti. S obzirom na ograničeni volumen vode, nema dostupnog tuša.
 • WC u prirodi Sastoji se od posebno odabrane livadice, lopate i „uradi sam“ stolice od grabovog drva.
 • Struja iz solarnih panela – samo za sitnu i nužnu električnu opremu (npr. za punjenje mobitela i fotoaparata).
 • Signal je slab – telefonski/internet signal postoji, ali je uglavnom prilično slab. Povremeno u potpunosti nestane te je za telefoniranje potrebna kratka šetnja uzbrdo do mjesta jačeg signala.
 • Svi su dobrodošli – svatko na svoj način može dopinijeti aktivnostima pa stoga nemamo dobna ograničenja sudjelovanja, no svakako uzmite u obzir odgovaraju li vam uvjeti života na kampu. Ljubimci su također dobrodošli!

 

Dnevni raspored

 • 7:00-8:00 Buđenje, doručak, priprema za dan
 • 8:00-11:00 Glavne radne aktivnosti – krčenje grmlja i manjih stabala, cijepanje, skupljanje i prenošenje drvnog i osalog materijala, košnja, grabljanje, itd.
 • 11:00-17:00 Dnevna stanka – za vrijeme najtoplijeg dijela dana pripremamo hranu, ručamo, učimo o prirodi oko nas, čitamo, igramo društvene igre, posjećujemo okolne planinske vrhove, obavljamo kupovinu. Ponesite sa sobom knjige, igre ili bilo što drugo uz što biste željeli provesti neke od podnevnh stanki!
 • 17:00-19:00 Nastavak radnih aktivnosti – ukoliko je potrebno.
 • 19:00 – nadalje Večera, druženje oko logorske vatre 🙂

 

Kako do nas?

Lokaciju kampa na Podmaju možete pronaći ovdje.

Važno nam je unaprijed znati točno mjesto i vrijeme vašeg dolaska, kako bismo mogli planirati svoj raspored, pa vas stoga molimo da nam pošaljete te informacije putem prijavnog obrasca. Možete nam se priključiti na par dana ili na nekoliko tjedana, koliko god vam odgovara! Također, imajte na umu da tijekom trajanja kampa voditelji i koordinatori nemaju dobru internetsku vezu i da nam je stoga bitno da nam što ranije najavite svoj dolazak ili potencijalno odustajanje.

 • Dolazak vlastitim automobilom
  • možete nam se pridružiti bilo koji dan i u bilo koje vrijeme tijekom trajanja kampa, naravno uz prethodnu najavu
  • preporučamo dolazak preko obilaznice odn. kroz Velu Učku, jer je sjeverni dio ceste do lokacije mnogo kvalitetniji (linkovi na primjere ruta iz Pule, Rijeke i Zagreba)
 • Dolazak javnim prijevozom
  • volontere koji dolaze javnim prijevozom možemo autom prevesti do kampa iz Lovrana, utorkom i subotom, u periodu 12:00-16:00
  • volontere iz Lovrana prevozimo dva puta tjedno jer nam je zbog udaljenosti lokacije kampa neisplativo često ga napuštati (raspored po datumima možete vidjeti u prijavnom obrascu)
  • ukoliko želite samostalno planinariti do kampa, preporučujemo da doputujete autobusom do Svete Jelene i od konobe Slamnjaki slijedite 10 km biciklističke staze br. 8 sve do Podmaja (link na rutu ovdje)

 


Ukoliko vas je zainteresirao naš volonterski kamp i želite mu se priključiti, najavite nam se putem prijavnog obrasca te ćemo vam se ubrzo javiti da dogovorimo sve potrebne detalje!

S dodatnim pitanjima možete nam se obratiti na volonteri@biom.hr

Vidimo se na Učki!


Restauracijski kampovi se provode u sklopu projekta OPKK “Učka 360°”.

Značajnu podršku provedbi kampova donose projekti Europskih snaga solidarnosti “Get Ready to Fly“, “Island Birds” i “Fly Away With Me”.