“Obitelj lastavica iz mog podruma”

Naš pratitelj Dalibor Živković javio nam se i opisao svoje zanimljivo iskustvo koje je doživio s obitelji lastavica.

  • 05.07.2022.

Trenutno boravim u selu u okolici Knina. U podrumu redovito imamo gnijezdo lastavica, pa tako i ove godine. Primijetio sam da lasta leži na jajima, a kasnije i četiri mladunca. Malo sam im smetao kad bih ih slikao ?.

Na željeznim vratima imamo ogradu pa sam cijelo jedno popodne pleo sitnu žicu da predatori ne mogu ući, a lastama sam ostavio prostora kako bi mogle nesmetano ulaziti i izlaziti. Neki dan mi je pred ulazna vrata s druge strane kuće došlo šest lastavica, ja bih lagano došao do vrata ili ih slikao i bile su plahe.

Noću sam ostavio vanjsko svjetlo na katu i usred noći zatekao četiri lastavice pred vratima. Tu su lovile mušice oko svjetla, izvodile vratolomije, i to nekih 30-tak centimetara poviše moje glave. Baš su bile razigrane i to je bilo prvi put da vidim noću aktivne lastavice.

Sutradan sam otišao u podrum kako bih provjerio je li sve u redu i zatekao sam prazno gnijezdo. Tada mi je sinulo da su to bile četiri lastavice iz gnijezda s dvoje roditelja. Došle su me pozdraviti i zahvaliti!

Pa zamislite to! Koja su to inteligentna bića… Nikada još nisam doživio ovakvo iskustvo.