Hrvatska ima educirane stručnjake za procesuiranje zločina protiv divljih životinja

Akademijom za suzbijanje zločina protiv divljih životinja educirano je ukupno 44 stručnjaka za istraživanje i analizu zločina protiv divljih životinja iz 9 zemalja Europe

  • 27.04.2023.

© Vulture Conservation Foundation

Procesuiranje zločina protiv divljih životinja dobilo je nove snage uspješnim završetkom Supreme tečaja Akademije za suzbijanje zločina protiv divljih životinja (Wildlife Crime Academy) 3. razine o analizi i prikupljanju podataka o zločinima protiv divljih vrsta.

Akademija za suzbijanje zločina protiv divljih životinja (Wildlife Crime Academy) je edukativni program za stručnjake iz područja procesuiranja kaznenih djela protiv prirode – policiju, državne odvjetnike, forenzičare, inspektore i čuvare prirode. Program je pripremila vlada španjolske regije Andaluzije (Junta de Andalucia) i Vulture Conservation Foundation u sklopu projekta BalkanDetox LIFE. Program obučava polaznike o najboljim praksama istraživanja i suzbijanja zločina protiv prirode. 

Edukacija se odvijala sredinom travnja u Málagi (Španjolska). Treba napomenuti da su kroz prva dva tečaja polaznici učili o praksi ilegalnog trovanja divljih životinja kako bi se prenijelo opće znanje o naporima koje svako relevantno državno tijelo treba uložiti u suzbijanje ovih zločina. Razlikovanje znakova koji upućuju na trovanje, ali i strujni udar, koliziju i krivolov, kao i forenzička patologija i toksikologija neizostavni su dijelovi ovih edukacija. Sa završenim trećim tečajem polaznici su savladali kako pravilno provesti strateško planiranje istražnog tijeka slučaja trovanja od početka do kraja. 

Četrdesetak strastvenih sudionika iz devet zemalja diljem Europe ušli su u povijest kao prvi i jedini profesionalci u području očuvanja divljih životinja koji su stekli kvalifikacije u ovom visoko naprednom i specijaliziranom području. Iz Republike Hrvatske tečaj su uspješno završili predstavnici Ravnateljstva policije, Državnog odvjetništva, Državnog inspektorata, Javne ustanove Priroda i Udruge BIOM. Hrvatski apsolventi Akademije će prenositi znanje dalje. U sklopu projekta BalkanDetox LIFE, educirat će oko 120 stručnih dionika – čuvara prirode, policijskih službenika, inspektora zaštite prirode, državnih odvjetnika i ovlaštenih veterinara. Cilj je projekta povećanje nacionalnih kapaciteta u suzbijanju zločina protiv prirode. Nadamo se da prenošenje znanja o najboljim europskim praksama imati pozitivan utjecaj na procesuiranje i osuđivanje zločina protiv prirode.

foto: Antonio Atienza Fuerte

U organizaciji Vulture Conservation Foundation i Junta de Andalucía u sklopu projekata BalkanDetox LIFE i LIFE with Vultures koje financira EU, održana tri intenzivna tečaja Akademije za suzbijanje zločina protiv divljih životinja, nisu samo popunila kritične praznine u znanju, već su i promijenila stavove prema zločinu protiv divljih životinja, uzdižući ga među nadležnim tijelima kao teško kazneno djelo. 

“Stručnost i iskustvo predavača iz Junta de Andalucíje nadopunjeno s njihovom željom za prenošenjem tog znanja naprosto je nevjerojatno. Zajedno smo sudjelovali u stvaranju novih stručnjaka, ali i prijateljstava koji će zasigurno doprinijeti snažnijoj borbi za suzbijanje zločina protiv divljih vrsta na projektnom području – Balkanu. “

 – Nera Fabijanić, viša stručna suradnica za zaštitu prirode i voditeljica projekta BalkanDetox LIFE ispred Udruge Biom 

Prilagođena stručnjacima iz različitih  sektora koji rade u zaštiti prirode, provođenju zakona i forenzičkoj znanosti, ova edukacija obučava sudionike vještinama potrebnim za vođenje istraga, upravljanje timovima i podizanje razine motivacije relevantnih dionika. Sljedeći međunarodno priznate primjere dobre prakse Junte de Andalucíje i nastavni plan i program koji su osmislili stručnjaci s više od 15 godina iskustva (uz doprinose Europola) tečajevi Akademije za suzbijanje zločina protiv divljih životinja prednjače vrhunskim znanjem i praksom.

© Vulture Conservation Foundation

“Kombinacijom istrage mjesta zločina (CSI), forenzičke znanosti i sudskih postupaka, postigli smo 80% smanjenje nezakonitih incidenata trovanja divljih životinja u Andaluziji u razdoblju od 15 godina. Uz ispravne procedure, ustrajnost i suradnju, uvjereni smo da naši sudionici mogu postići usporedive rezultate u svojim zemljama.“

 – Iñigo Fajardo, voditelj Odjela za zaštićene vrste u Junta de Andalucía i jedan od profesora Akademije za zločine protiv divljih životinja

Tijekom tečaja 3. razine, polaznici su usavršili svoje vještine profiliranja osumnjičenika i razumijevanja kriminalnog ponašanja kroz praktične ispite o ponašanju kriminalaca i povezivanju slučajeva. Teorijski dio pokrivao je teme kao što su forenzička psihologija, analiza zločina i profiliranje kriminalaca. Sudionici su naučili metodologiju analize bihevioralnih dokaza te kako obavještajni podaci mogu spriječiti kriminal i pomoći istragama, posebno kada se radi o organiziranom kriminalu i međunarodnim mrežama uključenim u trovanje divljih životinja i ilegalnu trgovinu divljim životinjama. Jedan značajan moment tečaja 3. razine bio je završni ispit, jedinstvena vježba u kojoj su sudionici morali pregledati sadržaj vreće za smeće kako bi prikupili informacije i izradili profile osumnjičenih.

 “Europa je dobila 44 nova stručnjaka za istraživanje i analizu zločina u prirodi iz devet zemalja. Impresionirani smo njihovom nepokolebljivom predanošću borbi protiv zločina protiv divljih životinja i vjerujemo da će njihova stručnost učiniti stvarnu razliku u sprječavanju ilegalne smrtnosti divljih životinja i podržavanju napora za očuvanje. Naši sudionici Akademije za suzbijanje zločina protiv divljih životinja već su dobili prvu osuđujuću presudu za nezakonito trovanje divljih životinja na Cipru.”

 – Jovan Andevski, voditelj programa u Zakladi za zaštitu lešinara i koordinator Akademije za zločin protiv divljih životinja

S ovim novoobučenim stručnjacima koji vode brigu o suzbijanju zločina protiv divljih životinja, postoji nova nada za zaštitu i očuvanje ugroženih vrsta u Europi!