Grif – novi pripadnik populacije bjeloglavih supova s Kvarnera

  • 03.04.2024.

Domaća populacija bjeloglavih supova, koja po podacima redovnog monitoringa na Cresu, Krku, Plavniku i Prviću broji 125 parova, dobila je prinovu, a zahvaljujući angažmanu brojnih ljubitelja prirode ptić je dobio ime i od danas se zove – Grif.

U našoj akciji imenovanja bjeloglavog supa koji se još uvijek nalazi u gnijezdu na litici kvarnerskog otoka Plavnika pratitelji Facebook stranice Bioma i čitatelji Vau Mijau Jutarnji dali su 124 vrijedna prijedloga. Naš žiri je od predloženih imena odabrao tri imena u uži izbor – Grif, Pino i Orel – te je potom otvoreno glasanje putem web-stranice Bioma.

Natpolovičnom većinom glasova (59%) ptić bjeloglavog supa dobio je ime Grif, što dolazi od engleskog naziva ove ptičje vrste – Griffon vulture. Ime zvuči jednako dobro za muške i ženske jedinke, što je prigodna okolnost budući da u ovom trenutku nije moguće znati spol ptića. Kako se u hrvatskom jeziku koristi i fraza “uhvati grif”, ime u sebi sadrži i želju da ptiću odmah krene dobro u životu, odnosno da čvrsto uhvati konce i brzo poleti nebom iznad Kvarnera. Do tada će za njega budno skrbiti mama Inge i tata Dagmar.

Ime Pino, predloženo po rtovima Veli i Mali Pin na otoku Plavniku, osvojilo je 26,1% vaših glasova. Treće nominirano ime bilo je Orel i osvojilo je 14,9% glasova, a zanimljivo je po tome što je na otoku Cresu, gdje se nalazi stanište bjeloglavog supa, lokalni naziv za supa “orel”, te se na otoku nalazi i mjesto Orlec.

Zahvaljujemo svima na sudjelovanju u ovoj akciji i pozivamo vas da pratite daljnji razvoj Grifa! Kako smo i najavili, nagradni paketi projekta LIFE SUPport idu onima koji su nominirali imena u finalu.