Donošenje propisa o restauraciji prirode je pitanje opstanka!

"Ovogodišnje suše primjer su kriza kojima redovito svjedočimo, a upravo one dokaz su naše ovisnosti o prirodi i činjenice da oštećene ekosustave moramo oporaviti", poručio je Ariel Brunner iz Birdlife Europe, koji je ove godine sudjelovao na panel diskusiji projekta Dinara back to LIFE u Sinju

  • 14.10.2022.

 

Obnova ekosustava ključan je alat za borbu protiv klimatskih promjena, ali i gubitka bioraznolikosti,  te je zadnji čas da djelujemo  – poručili su panelisti Konferencije na temu Propisa o restauraciji prirode (Restoration Law), održanoj ovoga tjedna u sklopu češkog predsjedanja Europskom  unijom.

Tijekom konferencije glavnu riječ imali su predstavnici javnih tijela Europske unije, država članica, ali i znanstvenici, organizacije civilnog društva i privatni sektor koji su analizama i primjerima podržali prijedlog Propisa koji je ovog ljeta objavila Europska komisija. 

Iako je teško razdoblje covid pandemije utjecalo na sve nas, te zajedno s energetskom krizom i ratom u Ukrajini presložilo naše prioritete, važnost i nužnost postojanja ovog Propisa nije umanjena, te smo i unutar Europske komisije i parlamenta ostali fokusirani na njegovu pripremu – poručili su panelisti konferencije Mikuláš Peksa, član Europskog parlamenta i Stefan Leiner, voditelj Odjela za bioraznolikost Europske komisije.

Ovogodišnje suše primjer su kriza kojima redovito svjedočimo, a upravo one dokaz su naše ovisnosti o prirodi i činjenice da oštećene ekosustave moramo oporaviti – poručio je Ariel Brunner, voditelj javnih politika Birdlife Europe-a kojeg smo ove godine imali prilike ugostiti u Sinju na panel diskusiji  projekta Dinara back to LIFE.

Zakon o obnovi prirode omogućit će svakoj od država članica pripremu nacionalnog Plana za restauraciju prirode koja će se temeljiti na potrebama pojedine države članice, te će se provoditi tijekom idućih 10 godina. Početak implementacije Zakona, tj. izrada nacionalnih planova, očekuje se 2024. godine. Svaka država članica imat će obavezu uključiti sve relevantne dionike kako bi nacionalni planovi bili sveobuhvatni, ali i realni u provedbi s obzirom da je međusektorska suradnja temelj provedivosti ovog Propisa.

Ciljevi na razini EU definirani su unutar 8 tema obuhvaćenih ovim Propisom. Iako navedeni kao ambiciozni, obzirom na vremenski period, ali i trenutne pokazatelje, zaključak konferencije je da ciljevi nisu ambiciozni već adekvatni, te, obzirom na situaciju, i nužni.  

Osim prihvaćanja Propisa o restauraciji prirode kao nadogradnje već postojećih okolišnih propisa, naglašena je potreba da i druge politike kao što su Zajednička poljoprivredna politika te strukturni fondovi podrže i direktno doprinose ciljevima Strategije bioraznolikosti do 2030. i Europskom zelenom planu kako bi se osigurao život i smanjio negativan utjecaj klimatske krize i nestajanja bioraznolikosti. Prepoznata je i kružna ekonomija kao jedina realna ekonomija budućnosti koja će morati ići ruku pod ruku sa zelenim politikama Europske unije da bi osigurala ne samo ekonomsku održivost već i opstanak ljudi na području Europe.

Konferenciju je organiziralo Češko društvo za ornitologiju (Czech Society for Ornithology – BirdLife Czechia) i WWF Central and Eastern Europe. 

Snimka konferencije dostupna je na Youtube kanalu Češkog ornitološkog društva.