OTKAZANO – Volonterski sastanak za prebrojavanje kolonija gačaca

Zbog sadašnje epidemiološke situacije i u skladu s uputama i preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite, vezano za korona virus, OTKAZUJEMO VOLONTERSKI SASTANAK u petak. Vaše i naše zdravlje i sigurnost nam je najbitnije.

  • 20. ožujka 2020
  • 18:00, Čazmanska 2., polukat

Unatoč tome što otkazujemo volonterski sastanak, prebrojavanje kolonija gačaca se i dalje provodi, pa svi oni koji žele sudjelovati u prebrojavanju mogu se javiti na mail iva.sostaric@biom.hr gdje će dobiti detaljne upute i daljnje korake.

Gačac (Corvus frugilegus) je ptica iz porodice vrana (Corvidae). Gačci vole društvo, kolonijalni su pa u krošnji jednog stabla možemo pronaći i nekoliko desetaka gnijezda. Gnijezda su postavljena visoko na stablu, izgrađena od grančica odlomljenih sa drveća. Može ih se uočiti u parkovima i drvoredima gradova ili u krošnjama listopadnog drveća pokraj poljoprivrednih površina.

Gačci imaju u potpunosti sjajno crno perje i sivi kljun s bijelom bazom i najprije ćemo ih čuti jer su vrlo glasni. Svejedi su i nije im teško pronaći hranu.

Monitoring gačaca će se provest pristupom građanske znanosti (eng. citizen science) gdje će educirani volonteri skupljati podatke na terenu i time doprinijeti kvalitetnoj zaštiti ove vrste. Volonterske aktivnosti monitoringa se provode u ožujku i travnju, prije nego što stabla zazelene. Akcija prebrojavanja njihovih kolonija organizira se u svrhu određivanja trenutne veličine populacije (broja parova) vrste te definiranja njenog trenda (raste ili pada).

Pridružite nam se i ove godine na sastanku volontera na kojem ćete naučiti više o ekologiji ove vrste, jednostavnoj metodologiji istraživanja i kako se VI možete uključiti. Uz druženje ćemo vas upoznati s osnovama metode istraživanja te mjerama ponašanja na terenu, a kada dođe period monitoringa moći ćete se samostalno zaputiti na teren u potrazi za gačcima.

Sastanak će se održati u petak, 20.03.2020. u 18:00 h u prostoru udruge Biom, na adresi Čazmanska 2 (polukat) gdje ćete imati priliku čuti više o ovom monitoringu i dobiti jasne upute kako možete sudjelovati.

Ako se želite priključiti monitoringu, a ne možete nam se pridružiti na sastanku, javite nam se na volonteri@biom.hr.