Volonterski sastanak za monitoring velike ušare

Monitoring ušare (Bubo bubo) opet kreće!

  • 27. siječnja 2020
  • 18:00, Biomov ured, Čazmanska 2, 10000 Zagreb, polukat

Ušara je jedna od najvećih sova na svijetu i lako ju se može prepoznati po veličini, čupercima na glavi te velikim narančastim očima. Ova je ptica aktivna noću i teško ju je vidjeti, ali može se lako čuti u sumrak tijekom kasne zime. Usprkos svojoj veličini i oštrim kandžama prilično je plaha, a prema ljudima se rijetko ponaša agresivno.

U Hrvatskoj uglavnom nastanjuje priobalna i gorska područja, a u svom staništu preferira strme stijene i otvorena staništa. Gnijezdi se na teško dostupnim liticama, stijenama i u kamenolomima.

Monitoring ušara će se provest pristupom građanske znanosti (eng. citizen science) gdje će educirani volonteri skupljati podatke na terenu i time doprinijeti kvalitetnoj zaštiti ove vrste. Volonterske aktivnosti monitoringa se provode u veljači i ožujku.

Pridružite nam se i ove godine na sastanku volontera na kojem ćete naučiti više o ekologiji ove vrste, jednostavnoj metodologiji istraživanja i kako se VI možete uključiti. Uz druženje ćemo vas upoznati s osnovama metode istraživanja te mjerama ponašanja na terenu, a kada dođe period monitoringa moći ćete se samostalno zaputiti na teren u potrazi za velikom ušarom i provesti zalazak sunca slušajući pjevanje mužjaka.
Sastanak će se održati u ponedjeljak, 27.01.2019. u 18:00 h u novom prostoru udruge Biom, na adresi Čazmanska 2 (polukat) gdje ćete imati priliku čuti više o ovom monitoringu i dobiti jasne upute kako možete sudjelovati.

Ako se želite priključiti monitoringu, a ne možete nam se pridružiti na sastanku, javite se našoj koordinatorici Biljani: biljana.jecmenica@biom.hr, 095 8888 771, a ona će vam dati daljnje informacije.