Dan najveće mreže zaštićenih područja prirode – Natura 2000

Priroda nije luksuz već naš ključni saveznik i moramo je cijeniti, štititi i obnavljati

  • 21.05.2021.

Današnje obilježavanje europskog Dana Natura 2000, najveće koordinirane mreže područja očuvanja prirode u svijetu, podsjeća nas koliko nam je blizu priroda od koje koristi imaju ljudi i naš cijeli planet. Europska ekološka mreža zaštićenih područja Natura 2000 u Hrvatskoj obuhvaća 36,67 % kopnenog teritorija i 16,26 % teritorijalnog mora i unutarnjih morskih voda RH, odnosno 29,34 % ukupne površine Hrvatske, što znači da je priroda mnogima od nas gotovo pred vratima.

Pandemija COVID-19 odnijela je mnogo života širom svijeta, ali i radikalno utjecala na način življenja. Također, pandemija je pokazala koliko su naše zdravlje i dobrobit povezani sa zdravljem planete. Naše uplitanje u prirodu korijen je mnogih zoonotičkih bolesti, uključujući i SARS-CoV-2. S druge strane, dugotrajna zatočenost u zatvorenim prostorima pokazala je da je priroda nužna za naše mentalno i fizičko zdravlje, isto koliko za sposobnost našeg društva da se nosi s klimatskom krizom i da koristi sve druge usluge ekosustava na raspolaganju. Priroda nam jednostavno treba. Priroda nije luksuz već naš ključni saveznik i moramo je cijeniti, štititi i obnavljati.

Ova je godina posebna po pitanju prirode i bioraznolikosti. Naime, ove godine 196 potpisnica UN-ove konvencije o biološkoj raznolikosti treba se sastati u Kini i usvojiti novi globalni okvir za zaštitu i restauraciju prirode. Uoči ovog važnog CoP 15 summita Europska komisija pokrenula je novu Globalnu koaliciju za bioraznolikost, #UnitedforBiodiversity, kojom poziva sve svjetske nacionalne parkove, zaštićena područja, botaničke vrtove, zoološke vrtove, akvarije, istraživačke centre i sveučilišta te muzeje da udruže snage i založe se za prirodu.