Dan lastavica – 19. ožujak

  • 19.03.2022.

Povratak lastavica simbolično označava i dolazak proljeća, a Svjetski dan lastavica (19. ožujka) Udruga Biom obilježava prigodnim promatranjem ptica na zagrebačkom jezeru Savica.

Lastavica (Hirundo rustica) dobro je poznata vrsta koja svoja gnijezda savija u  ljudskim naseljima, i to već više od 7.000 godina, a prošle je godine ponijela i titulu hrvatske Ptice godine 2021.

Lastavica je u Hrvatskoj prisutna tijekom proljeća i ljeti, uglavnom od kraja ožujka do listopada, a zimuje u Africi. Česta je gnjezdarica u poljoprivrednim krajevima s malim naseljima, no zna se gnijezditi i u većim gradovima u kojima je brojniji njen srodnik piljak (Delichon urbica). Izvan sezone gniježđenja jate se često odmaraju i noće  u tršćacima. Njeno je gnijezdo oblika četvrtine kugle “sazidano” od blata i prožeto biljnim materijalom. Smješta ga na krovne grede, izbočine u stajama, kolibe, ispod mosta, u zgradi i na sličnim mjestima. Obično lovi kukce nisko iznad tla, ali i u visini krošnji.

Brojnost ove vrste nažalost opada niz godina uslijed smanjenja broja letećih kukaca kojima se hrani. Pad brojnosti lastavičjeg plijena posljedica je pojačanog korištenja pesticida u modernoj poljoprivredi, ali i sve češći slučajevi uništavanja njihovih gnijezda.

Stoga nas iznimno raduju pozitivne prakse na kakve smo i sami pozivali, te ih bilježili tijekom protekle godine, Godine lastavice. S područja čitave Hrvatske smo primali fotografije te pokazali kako mnogi lokali, restorani, hoteli apartmani, ali i privatne kuće, podlošcima različitih oblika zaštitili gnijezda lastavica i piljaka, istovremeno osiguravši da njihove prostore ne onečisti ptičji izmet.

Primjeri koje smo zabilježili, zahvaljujući našim pratiteljima, dokazuju da su tisućljeća suživota ljudi i lastavica zalog dobre budućnosti i nadamo se da ćemo sličnim dobrim primjerima svjedočiti i ove godine (vidi članak Gnijezda ptica u kafićima – kako zaštititi prostor ispod njih). Stoga Vas pozivamo da i vi budete jedan od njih!