Gnijezda ptica u kafićima – kako zaštititi prostor ispod?

  • 30.07.2021.

Ptice su prekrasne životinje, ali i one iza sebe ostavljaju izmet, koji može biti problem ako su ptice gnijezdo savile na nekom javnom mjestu kao što su restorani i kafići. Biomovi pratitelji na mrežama poslali su nam fotografije nekih lokala čiji su vlasnici vrlo lijepo i jednostavno riješili problem sigurnosti gnijezda, kao i sigurnosti da hrana i piće njihovih gostiju nemaju neobičnih začina ?

Restoran Ponta iz Vignja na Pelješcu imao je gnijezdo, no bilo je premaleno pa su ptice poispadale iz njega. Mjesto za ptice dobiveno je tako što je košarica za kruh smještena na mjesto gnijezda. Ptice otada iz godine u godinu dolaze, postale su i atrakcija restorana, a ispod njih nikada ništa nije pokakano.

Konoba Alavija sa Silbe našla je odlično, praktično i jednostavno rješenje tako što su namontirali staru ladicu ispod gnijezda. Na ovakav način, rješenje je čak i duhovito!

Vlasnik hotela Lemongarden iz Sutivana na Braču bio je hrabar kad je trebalo sačuvati gnijezdo i udobnost gostiju – na fasadu ispod balkona svog hotela, na visini, postavio je postolje ispod gnijezda, koje se i vrlo dobro uklopilo u samo arhitekturu zgrade.

Caffe bar Pergola u Grudi u Konavlima dosjetio se jednostavnog rješenja i ispod gnijezda postavio ploču koja sprečava padanje izmeta, a i ptica može sletjeti na veliko postolje.

Lijep je primjer hotela Medora Auri u Podgori, koji je pod stropom terase ugradio podloške za gnijezda! Na taj način lastavice se mogu neometano i sigurno ispiliti iz jaja u svojim gnijezdima, a terasa ostaje čista.

Slično su se dosjetili i na Korčuli gdje su na balkonu apartmana ispod gnijezda vrlo jednostavno ugradili postolje koje održava prostor ispod čistim.

Kamp Mon Perin iz Bala upotrijebio je kombinaciju tradicionalnih i modernih materijala da osigura gnijezdo i kampiste ispod.

Obitelj iz Fažane već nekoliko godina ima gnijezdo u ostavi gdje se lastavice svake godine vraćaju i imaju ptiče. Iako sve zaprljaju izmetom „nema veće radosti nego kada ujutro imaju svoje glasanje i kada ulijeću i izlijeću kroz prozor ostave“, kako kažu. Gazdarica kuće dodaje „tako ujutro pijem kavu, gledam dvorište i lastavice i uživam u besplatnoj predstavi ptica. Za nas su one živa bića i nemamo srca razbiti gnijezdo, malo istrpimo, ali se i radujemo“.

Jeste li i vi vidjeli ili napravili nešto slično? Slikajte, opišite mjesto i šaljite nam na info@biom.hr, s naznakom “Ispod gnijezda”.