Analiza glasanja hrvatskih europarlamentaraca o zaštiti prirode u zadnjem sazivu Europskog parlamenta

  • 24.05.2019.

thumbs up
Pripremili smo za vas kratku analizu glasanja hrvatskih europarlamentaraca o pitanjima zaštite okoliša i prirode u zadnjem sazivu Europskog parlamenta. Radi razumijevanja analize moramo vam pojasniti što je europska politička stranka i zašto je to bitno. U slučaju da su vam već jasni ovi pojmovi možete odmah skočiti na odlomak s analizom glasanja.

Europska politička stranka koristi se kao pojam kojim su obuhvaćene političke stranke na razini Europske unije (EU), tj. radi se o udruženim nacionalnim političkim strankama iz pojedinih država članica EU koje su zastupljene u Europskom parlamentu sa svojim klubom zastupnika (parlamentarne frakcije).

Zašto je ovo bitno prilikom izlaska na izbore?
Većina političkih stranaka u Hrvatskoj koje se kandidiraju na europskim izborima pripada nekoj europskoj političkoj stranci. Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) dio je Europske pučke stranke (EPP), Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP) dio je Stranke europskih socijalista (S&D), Amsterdamska koalicija, te stranke Pametno i HNS pripadaju Europskoj liberalnoj, demokratskoj i reformističkoj stranci (ALDE), Hrvatski suverenisti pripadaju Savezu Europski konzervativci i reformisti (ECR) dok Orah pripada Europskoj stranci zelenih (Greens/EFA), oni izlaze na europske izbore u koaliciji sa političkom platformom Možemo! i Novom ljevicom . Druge stranke i pojedinci koje su kandidati na ovim europskim izborima, kao što su Most, Start, Marijana Petir, Mislav Kolakušić i Milan Badić 365 još nisu odredile svoju pripadnost nekoj europskoj političkoj stranci.

I dalje… zašto mi je ovo bitno?
Europarlamentarci u pravilu glasaju o nekom pitanju kako se dogovori unutar europske političke stranke kojoj pripadaju. Naravno, uvijek postoje iznimke te unutar svake europske političke stranke zna biti odstupanja o pojedinoj temi (posebice oko pitanja vanjske politike i sigurnosti), ali trend je da se europarlamentarci o pojedinom pitanju postave na isti način kao i europska politička stranka kojoj pripadaju.

Hrvatski europarlamentarci u sazivu europskog parlamenta 2014.-2019.
U prošlom sazivu Europskog parlamenta Hrvatsku su predstavljali HDZ (EPP), SDP (S&D), Hrvatska konzervativna stranka (ECR), HNS i IDS (ALDE) te Orah/kasnije Davor Škrlec kao nezavisni (Greens/EFA).

Vezano uz glasanje o temama zaštite prirode u Europskom parlamentu kao hrvatski europarlamentarci koje možemo ocijeniti vrlo dobrima i/ili odličnima vezano uz teme zaštite prirode i poljoprivrede pokazali su se predstavnici zelenih (Greens/EFA) i socijal-demokrata (S&D) dok su u našoj analizi najlošije ocijenjeni hrvatski predstavnici Europske pučke stranke (EPP) i Europske konzervativne stranke (ECR).

Na razini europarlamentaraca istakao se Davor Škrlec (Greens/EFA) koji je od 29 glasanja o temama zaštite prirode u 25 slučajeva glasao pozitivno (zeleno), u četiri slučaja bio odsutan. Na drugoj strani ljestvice nalazi se Marijana Petir (tada dio EPP-a) koja je od po našoj analizi od deset glasanja u devet slučajeva glasala protiv zaštite prirode (crveno) i Ruža Tomašić (ECR) koja je sudjelovala u 26 glasanja o temama zaštite prirode, 20 puta smo joj dodijeli crveno, dok samo četiri njezina glasa možemo ocijeniti u korist prirode.

Tablica: Rezultati analize glasanja hrvatskih europarlamentaraca po pripadnosti europskoj političkoj stranci na 27 tema vezanih za zaštitu prirode i okoliša

tablica glasanje

Obrazloženje tablice: Zeleno – glas u korist zaštite prirode i okoliša, Sivo – bio odsutan, Narančasto – suzdržao se od glasanja, Crveno – glas protiv zaštite prirode.

Za devet tema vezanih za zaštitu prirode pripremili smo dokument u kojem možete pročitati obrazloženje o čemu se glasalo i rezultate glasanja hrvatskih europarlamentaraca po pripadnosti europskoj političkoj stranci. Preuzmi dokument.

Više o europskim izborima i zašto glasati na njima pročitajte na:
https://www.biom.hr/uncategorized/zasto-glasati-na-europskim-izborima/