Zimsko prebrojavanje ptica vodarica (IWC) 2021.

Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, Udruga Biom i Udruga Zeus pozivaju sve ljubitelje ptica i prirode da se tijekom siječnja 2021. godine pridruže tradicionalnom međunarodnom zimskom prebrojavanju ptica vodarica.

  • 18.12.2020.

Zimsko prebrojavanje ptica vodarica (International Waterbird Census, IWC) organizira svjetska organizacija za zaštitu močvarnih područja, Wetlands International, a cilj ovog dugogodišnjeg projekta je bolje razumijevanje ugroženosti vrsta i staništa kroz monitoring brojnosti ptica na vodenim površinama. IWC je najveći i najstariji monitoring program na svijetu, a 55. prebrojavanje po redu službeno se održava 16. i 17. siječnja.

Cilj zimskog prebrojavanja ptica je doprinos boljem razumijevanju migracije i biologije ptica vodarica. IWC je u cijelosti volonterska akcija, a opseg ovog projekta ovisi o dobroj volji i motiviranosti sudionika. U akciji mogu sudjelovati ljubitelji prirode svih uzrasta. IWC volonteri su pojedinci, a u organizaciju brojanja uključene su i organizacije civilnog društva, javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima te obrazovne ustanove. Svake godine u Hrvatskoj sudjeluje stotinjak promatrača, a broj zabilježenih ptica često prelazi stotinjak tisuća.

Rezultate prethodnog IWC-a možete pogledati ovdje.

Vodarice su sve ugroženija skupina ptica, prvenstveno zbog uništavanja močvarnih staništa širom svijeta. Siječanjskim prebrojavanjem nastoji se zabilježiti reprezentativni dio populacije svake vrste. Uspoređivanjem s brojnošću iz prethodnih godina se procjenjuje status populacija (rastu li, padaju ili su stabilne) i ugroženost pojedinih vrsta. Na osnovu tih saznanja planira se zaštita najugroženijih vrsta i njihovih staništa. Siječanj je pogodan za prebrojavanje vodarica jer je najhladniji mjesec u godini, te se smatra da su do tada sve ptice vodarice na svojim zimovalištima, pa je na tim mjestima njihova koncentracija najveća. Također, ptice tada još nisu započele s proljetnom seobom te zbog toga neće doći do dvostrukog prebrojavanja.

Kako se uključiti pročitajte u vodiču za volontere:

Materijali:

Karta lokaliteta – za Google Earth
Tablica porivenosti za upis – NOVO
Obrasci i upute

Važno je znati:

  • S obzirom na pandemiju Covid-19 poželjno je brojati u manjim grupama ljudi, na lokalitetu kojeg poznajete i koji vam je lako dostupan. Ne preporučamo organiziranje velikih zajedničkih prebrojavanja ni putovanje do dalekih lokaliteta. Budite odgovorni prema sebi i drugima.
  • Svoje podatke dostavite u službenoj excel tablici kako biste olakšali proces obrade podataka. Prije slanja provjerite jeste li dobro i temeljito ispunili tablicu. Terenski obrazac služi samo kao podsjetnik na podatke koje trebate sakupiti na terenu no iste je potrebno unijeti i u tablicu.
  • Obratite pažnju na kartu lokaliteta i granice pojedinih lokaliteta kao i njihove službene nazive i kodove. Dostavljeni podaci trebaju odgovarati nazivima i kodovima na karti.