Zelena čistka na ušću Neretve – školarci prikupili 14 vreća smeća

  • 02.11.2021.

“Nalazimo se na granici Posebnog ornitološko-ihtiološkog rezervata Ušće Neretve. Jednog od 7 zaštićenih područja u delti Neretve” – započinje Ana Tutavac iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima Dubrovačko-neretvanske županije svoje kratko predavanje učenicima 8. razreda OŠ Opuzen koji su sudjelovali u akciji čišćenja ušća Neretve. Tutavac ističe važnost ušća Neretve koje je posebno važno područje za mrijest riba i rakova za akvatorij srednje Dalmacije te kao odmorište i hranilište za ptice u migraciji.

“Sav taj otpad kojeg vidimo na obali nije samo bačen tu. Donesen je rijekom, morem, vjetrom, kanalizacijom, a ako se mi ne pobrinemo za njega, neće ni nestati, može se samo raspasti na manje komadiće. U tom obliku, kao mikroplastika, ulazi u hranidbeni lanac kojeg smo, na kraju, i mi dio” – Matea Pirjevac iz Komunalnog održavanja d.o.o. Ploče skreće pozornost na otpad i nastavlja – “stoga je jasno zašto je EU zabranila neke od jednokratnih plastičnih proizvoda, ali i da to nije dovoljno. Na nama je da biramo kupiti što manje plastike i odvojiti otpad, prije nego postane smeće, tj. prije nego sa svim ostalim otpadom završi na odlagalištu”.

Kratkom igrom učenici se zagrijavaju i kreću skupljati smeće s ostalim volonterima. Filteri od cigareta, poluraspadnute plastične vrećice, vlažne maramice, maske za usta, dijelovi konopa/mreža, puno starih raspadnutih plastičnih ostataka, tenisice… pa čak i daska za wc – skupljeno je 14 vreća za smeće. Puno ruku, ne previše vremena i umora te se napravi vrijedan posao.

Nakon akcije čišćenja, Iva Rajković Alendar iz Udruge Biom pokazuje učenicima kako koristiti teleskop i dalekozore za promatranje ptica i općenito prirode oko sebe. Oštrigari, žalari, prutke, muljače, pozviždači, vranci i galebovi uljepšavaju nam dan, dodatno ukrašavaju jedan od najljepših rezervata na Jadranu. Jedno od najboljih mjesta za birdwatching u Hrvatskoj!

Ova akcija je na više razina bila uspješna. S jedne strane, nema više starog otpada koji bi tu stajao ili plutao morem još godinama. S druge strane, ovo je bio kratak izlet autobusom učenicima koji već dvije godine zbog epidemiološke situacije nisu otišli na izlet. I posljednje, vidjeli su da su im najljepša mjesta u Hrvatskoj zapravo nadohvat ruke.

Nadamo se da će im ovo iskustvo pomoći da osvijeste problem otpada oko nas jer ipak smo jedina vrsta na planeti koja proizvodi smeće pa smo zato dužni i pobrinuti se za njega.
Također se nadamo da su shvatili da zanimanje poput smetlara nije sramotno. Naprotiv, kad bi svi pokupili smeće za sobom, bilo bi puno ljepše živjeti na ovoj planeti!

Pogledajte foto-galeriju akcije!