Završna radionica projekta Wings Across the Balkans

  • 24.11.2011.

Od 8. do 12.11.2011. je održana posljednja radionica u sklopu projekta Wings Across the Balkans. Nakon Rtnja i Samobora, završna radionica je zauzela mjesto u Štipu u Makedoniji. Uz predstavnike udruga iz zemalja bivše Jugoslavije (ili po novom “iz regije”) na ovoj radionici su prisustvovali i Hazell Thompson iz BirdLife-a te Martin Schneider-Jacoby iz njemačkog Euronatur-a. Koordinator projekta, Borut Rubinič iz BirdLife-a je također bio prisutan kao i na dosadašnim radionicama.

Jedan od ciljeva projekta Wings Across the Balkans je bio da se profiliraju i izaberu BirdLife partneri za zemlje iz regije. Kako su Slovenci već davno napredovali, njih tu ne brojimo – slovenska udruga DOPPS je BirdLife partner već dulji niz godina. Od ostalih zemalja bivše Jugoslavije samo Makedonija ima BirdLife partnera – Makedonsko ekološko društvo. Dakle, namjera je bila da se kroz dvije godine trajanja projekta (2010/2011) izaberu partneri za Hrvatsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu te Crnu Goru. Kako je projekt prošao i tko su BirdLife partner, saznat ćemo vjerojatno u idućoj godini.

Sama radionica je protekla u znaku dovršavanja WAB projekta, prezentacijom postignuća uključenih Udruga, rasprave o BirdLife partnerstvu i planiranjem nastavka projekta. U tom kontekstu se spominjao jadranski selidbeni put ptica (“adriatic flyway”) i zaštita istog.