Završen projekt Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero

S krajem prosinca završen je projekt obnove atrakcija u Parku prirode Vransko jezero te njihovo povezivanje. Projekt je bio vrijedan 29,85 milijuna kuna, a Biom je sudjelovao kao jedan od partnera.

  • 24.01.2022.

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero privela je kraju provedbu projekta “Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero” u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u okviru poziva „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“. Projekt je završio s 31. prosincem 2021. godine.

Kroz projekt provedene su brojne aktivnosti te je obogaćena ponuda Parka. Izrađen je niz promotivnih materijala, atlas krajobraza i novi turističko–planinarski zemljovid na 11 jezika, snimljen je promotivni film o Parku, nabavljeni su brojači posjetitelja, live–stream kamera, produljena je postojeća drvena poučna staza te su uređeni makadamski putovi na četiri lokacije metodom hladne reciklaže ”in situ” tzv. eko asfalt i na taj način unaprijeđena je turistička infrastruktura Parka. Održano je virtualno suizlaganje 8. i 9. studenog 2021. u sklopu štanda Hrvatske turističke zajednice na prezentacijskom WTM sajmu u Londonu. Putem online platforme sajma održani su sastanci i predstavljena ponuda Parka te povećana vidljivost objavom promotivnih sadržaja. Nabavljen je i prvi električni turistički vlak u Hrvatskoj, koji spaja Pakoštane s Parkom prirode, solarna brodica, uređena je lučica Crkvine te je postavljen i adrenalinski park u šumi pinija nadomak info centra Crkvine. Partner na projektu, Grad Biograd na Moru proveo je projektnu aktivnost uređenja i opremanja turističkog informativnog centra Biograd na Moru u samom centru koji će doprinijeti povećanju turističke atraktivnosti. Partner na projektu LAG Laura proveo je aktivnost edukacije lokalnog stanovništva, poljoprivrednika o mogućnostima uključivanja lokalnih proizvoda u turističku ponudu Parka te je organizirao održavanje edukacija za sljedeće teme: Prednosti i mogućnosti ekološke poljoprivrede, Zakonska regulativa prerade voća i povrća te Brendiranje poljoprivrednih proizvoda, prerađevina i suvenira. Nove fotonaponske elektrane na Kamenjaku i Prosici olakšale su i unaprijedile rad info centara, a postavljene su i četiri samoodržive modularne kućice. Nabavljena je ugostiteljska oprema za potrebe stavljanja u funkciju objekta u lučici Prosika kao ugostiteljskog – kušaonice  te oprema za posjetitelje i za promatranje ptica: 5 električnih bicikala, 7 kajaka, 5 MTB bicikala, 13 dalekozora i durbin. Kroz projekt su provedena različita biološka istraživanja u suradnji s nama iz Udruge Biom, te smo kao partner na projektu razvili novi edukativni programi za djecu osnovnih škola, proveli brojne aktivnosti edukacije i osposobljavanje vodiča za promatranje ptica, izradili Ornitološki vodič i dva vodiča kroz biološku raznolikost Parka na tri jezika te aplikaciju za promatranje ptica koja je postavljena na nabavljenim tabletima koju će posjetitelji Parka imati priliku koristiti.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 29.851.461,04 kuna, od čega su ukupni prihvatljivi troškovi 22.310.046,54 kuna. Za bespovratno sufinanciranje odobrena su sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u najvišem intenzitetu potpore od 85% ukupnih prihvatljivih troškova u iznosu od 18.963.539,55 kn. Važnost projekta prepoznao je i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 15% odobrenog sufinanciranja Fondu prihvatljivih troškova u iznosu od 1.595.931,93 kn.

Svrha odnosno specifični cilj projekta je povećanje privlačnosti i edukativnih sadržaja te uspostava boljeg upravljanja posjetiteljima u Parku prirode Vransko jezero, čime se daje izravan doprinos ostvarenju općeg cilja projekta – održivom korištenju odredišta prirodne baštine i održivom društveno-gospodarskom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini.

Rezultat provedenih aktivnosti – nadogradnja prezentacijsko-obrazovnih kapaciteta, povezivanje nezavisnih atrakcija u integralnu posjetiteljsku cjelinu, obogaćivanje turističke ponude Parka, bolje praćenje posjetitelja, promicanje održivog razvoja i zaštite okoliša te informiranje i edukacija posjetitelja, lokalnog stanovništva i zaposlenika dovest će do povećanja privlačnosti i edukativnih sadržaja te uspostave boljeg upravljanja posjetiteljima u Parku što je i svrha projekta.

Pogledajte foto-galeriju obnovljene infrastrukture: