Započinje akcija “Ptičarski izazovi”

Stiže proljeće, priroda se budi, selice se vraćaju, a počinje i sezona promatranja ptica, pa makar s prozora i balkona! Ove godine vas pozivamo da prihvatite naše Ptičarske izazove, sakupite značke i osvojite nagrade!

  • 09.04.2020.

Pozivamo sve mlade zaljubljenike u ptice i prirodu da se priključe prvoj ikada akciji Ptičarskih izazova! U idućih nekoliko mjeseci objavljivat ćemo zadatke i izazove koje možete rješavati kod kuće i sa svojih prozora. Ako nam pošaljete svoje rješenje odnosno dokaze o završenom zadatku, šaljemo vam odgovarajuću virtualnu značkicu za svaki uspješno završen zadatak! Rješenja se šalju na springalive@biom.hr


Foto: C.Korkosz

Zadaci se ne moraju rješavati po redu – možete slijediti naše objave s novim zadacima svakog tjedna na društvenim mrežama ili našoj web stranici te ih rješavati svojim tempom. Možete nam se priključiti i kasnije jer ne postoji rok za rješavanje svakog pojedinog zadataka, osim do završetka trajanja akcije u kolovozu.

Kroz akciju i izazove ćemo bolje upoznati naše pernate susjede – kako izgledaju i kako se glasaju, iskušati svoju spretnost i strpljivost u izradi modela ptica i gnijezda, biti filmski kritičari i pisci i još mnogo toga!

Prvi izazov
Fotografirajte što više ptica i pošaljite nam fotke na springalive@biom.hr. Svoja opažanja prvih ptičjih vjesnika proljeća možete unijeti i na Spring Alive web stranicu.

Drugi izazov
Izradite origamije ptica – vrapca, labuda, ždrala i lastavice. Kako izgledaju dijagrami možete pronaći ovdje.

Treći izazov
Napravi naljepnice za prozore koje pomažu pticama da se ne zalijeću u prozore. Neke ideje su ovdje, a fotografije svojih rukotvorina šaljite na springalive@biom.hr.

Četvrti izazov
Zamisli da si ptica i opiši nam kako bi, kao ptica, pronašao put kući. Čime se ptice sve služe da bi stigle na odredište? Odgovore šaljite na springalive@biom.hr

Peti izazov
Snimi glasanje ptica i pokušaj prepoznati tko to pjeva pod tvojim prozorom. Ako si uvijek bio/la znatiželjan/na tko to pjeva u tvom vrtu, sad je pravo vrijeme da nam se javiš, a mi ćemo ti pomoći u determinaciji! Snimi glasanje i pošalji nam na springalive@biom.hr.

Šesti izazov
Inspiriraj se životom naših pernatih susjeda i napiši pjesmicu, priču, šalu, haiku ili nacrtaj strip o njihovim dogodovštinama! Svoje kreacije pošalji na springalive@biom.hr

Sedmi izazov
Riješi igru povezujući oblik kljuna i vrstu hrane kojom se ptica hrani: https://bit.ly/3dFbP8V. Što si zaključio/la, kakav oblik kljuna mora imati ptica koja se hrani zrnjem? Čime se hrani ptica koja ima dugačak plosnati kljun? Pošalji nam screenshot rezultata i odgovore na pitanja na springalive@biom.hr.

Osmi izazov
Potrebni su vam olovka i papir. Opišite pticu (oblik, veličina, boje) bez da kažete kako se zove. Osobe oko vas crtaju pticu po vašem opisu. Podijelite rezultate! Jedni drugima, ali i nama na springalive@gmail.com. Izgleda li tako ptica koju ste zamislili?

Deveti izazov
Izrađujemo jutarnji ptičji dnevnik. Pola sata nakon izlaska sunca u dnevnik popiši sve vrste koje vidiš i čuješ sa svog prozora, balkona ili vrta, upiši kako se vrste ponašaju, što sve rade. Zapiši u koliko si sati započeo promatranje i kakvo je vrijeme. Svoje dnevnike nam pošaljite na springalive@biom.hr.

Deseti izazov
Pratite avanture mladunaca bijele rode i surog orla u gnijezdu kroz 5 dana i šesti dan nam na springalive@biom.hr pošaljite svoja opažanja. U svoj ptičji dnevnik upišite datum i vrijeme promatranja, vremenske prilike te vrstu ptice. Zapišite i što rade mladunci te kada se hrane.

Jedanaesti izazov
Osmislili smo za tebe nekoliko zanimljivih zagonetki o pticama. Ovaj Ptičarski izazov sastoji se u tome da upotrijebiš svoju maštu i pokušaš pogoditi o kojih 6 vrsta je riječ. Odgovore pošalji na springalive@biom.hr

Dvanaesti izazov
Prouči glasanja ptica na ovoj stranici, odaberi dvije ptice i pokušaj ih oponašati. Snimi se i snimku pošalji na springalive@biom.hr, a u idućem mailu nam napiši koju pticu si oponašao.

Trinaesti i posljednji izazov
Uz posljednji Ptičarski izazov postanite na kratko filmski kritičari! Trebat će ti: najdraži animirani film u kojem su likovi ptice, kokice i super ekipa koja će zajedno s tobom napisati kratak osvrt na animirani film i poslati nam ga na springalive@biom. U osvrtu napišite ime filma, tko su pernati likovi i usporedite ponašanje ptica u filmu i u realnosti.

Ptičarske izazove donose vam projekti Gradski prozori u prirodu i Spring Alive