Zajednički apel Europskoj komisiji da ne prekida s radom na prehrambenim sustavima

Otvoreno pismo o EU zakonodavnom okviru za održive prehrambene sustave i strateški dijalog o budućnosti hrane

  • 25.10.2023.

Brisel 25. listopada 2023.

Poštovana predsjednice von der Leyen,

mi, dolje potpisane organizacije te ugledni akademici, Vam pišemo kako bismo izrazili našu duboku zabrinutost zbog neuvrštavanja zakonodavnog okvira EU za održive prehrambene sustave (FSFS) te druge dokumente Europskog zelenog plana, kao što je dokument o dobrobiti i zaštiti životinja, u program rada Europske komisije za 2024. Izostanak prijedloga FSFS-a znači kršenje obećanja građanima EU koji sve više traže cjenovno pristupačnu, zdravu i održivu hranu. Navedeno također ozbiljno ugrožava postizanje ciljeva Europskog zelenog plana. Stoga Vas još jednom pozivamo da prije isteka svog sadašnjeg mandata iznesete prijedlog FSFS-a. Organizacija strateškog dijaloga o budućnosti poljoprivrede EU ne smije odvratiti Europsku komisiju od postavljanja ciljeva ka prijelazu na održive prehrambene sustave prilagođene klimatskim promjenama, gubitku bioraznolikosti te ublažavanju istih. Svojim obećanjem da će se usmjeriti na rješavanje nefunkcionalnosti koje utječu na sve razine prehrambenih lanca vrijednosti u njihovoj međuovisnosti, FSFS je najbolji dostupni alat za osiguravanje pravedne tranzicije za naše poljoprivrednike i ribare.
Štoviše, dijalog ne smije odgoditi zakonodavni rad na ključnim dokumentima, uključujući i one o održivim prehrambenim sustavima te dobrobiti i zaštiti životinja, niti ugroziti brojne prethodne i sadašnje konzultacije i dijaloge dionika. Dapače, svrha dijaloga je da utječe na zakonodavni rad Vijeća i Europskog parlamenta o ovim pitanjima. Dijalog dodatno može poslužiti i kao platforma za poticaj prihvaćanja transformacije prehrambenog sustava te identificiranje smjerova k pravednoj tranziciji.

Kako bismo osigurali da ovaj dijalog ne bi rezultirao ponavljanjem prošlih i trenutnih konzultacija te razmatranja, predlažemo sljedeće prioritete:

1. Usvajanje pristupa prehrambenih sustava

Tijekom strateškog dijaloga, kao i pri kreiranju EU politika, potrebno je fokus samo s poljoprivrede preusmjeriti na cjeloviti pristup prehrambenih sustava. Nužno je sagledati cijeli prehrambeni sustav, od proizvodnje do potrošnje, te uključiti komercijalne dionike poput prerađivača hrane i trgovaca. U protivnom će poljoprivrednici i ribari morati sami nositi teret neizbježnih prilagodbi koje je potrebno učiniti u suočavanju s dvostrukom krizom klime i bioraznolikosti.
Akteri u sredini lanca, poput trgovaca na malo, imaju značajan utjecaj na što i kako poljoprivrednici proizvode te što potrošači kupuju. Nužno je stoga da i oni, preuzimajući dio odgovornosti za održivu i pravednu budućnost hrane, aktivno pridonesu transformaciji. O temama za raspravu bi trebali zajednički odlučiti svi dionici, a vjerujemo da bi dijalog trebao istražiti i dodatne načine (uključujući politike) kako bi se održiva, zdrava prehrana učinila lako dostupnom i cjenovno pristupačnom svima.

2. Inkluzivnost i jednaka zastupljenost

S obzirom na različite brige dionika, u najboljem je interesu svih te bi trebao biti i zajednički cilj doprinijeti pravednom prijelazu na održivi prehrambeni sustav koji štiti svoje društvene i ekološke temelje. To znači da bi uz poljoprivrednike i ribare strateški dijalog trebao uključivati i ​​civilno društvo, tvrtke iz sredine lanca prehrambenih usluga, znanstvenu zajednicu, trust mozgova, regionalne i lokalne vlasti, kao i širu javnost. Nadalje, dijalog bi se trebao pridržavati načela jednake zastupljenosti, osiguravajući jednaku ravnotežu između predstavnika gospodarstva i civilnog društva.

3. Zajedničko vodstvo: suradnja između glavnih uprava Europske komisije

Komisija bi trebala oformiti tim sastavljen od predstavnika više glavnih uprava da nadzire planiranje, koordinaciju i provedbu strateškog dijaloga. Kako bi se stvorila jedinstvena EU vizija budućnosti hrane i prehrambenih sustava, mora se naći odgovor na niz pitanja koja se protežu daleko izvan područja poljoprivrede, uključujući pitanja vezana uz zdravlje, klimu, okoliš, ribarstvo i trgovinu.
Iako Glavna uprava za zdravlje i sigurnost hrane predvodi zakonodavne inicijative najavljene u strategiji “Od polja do stola”, neosporni utjecaji prehrambenog sustava na okoliš i klimu spadaju u djelokrug portfelja Glavne uprave za okoliš i Glavne uprave za klimatske aktivnosti. Zajednička suradnja ima puno veći potencijal za postizanje esencijalne koherentnosti politika, kritičnog elementa koji trenutačno nedostaje u prehrambenoj i poljoprivrednoj politici EU, a koji je od strane SAPEA (2020.) prepoznat kao jedna od glavnih prepreka za prijelaz na održive prehrambene sustave.

Stoga Vas pozivamo da ne iznevjerite građane EU i potkopate kredibilitet Europske komisije, već da održite svoje obećanje da ćete raditi na ekološki prihvatljivom, pravednom i zdravom prehrambenom sustavu, kako je i navedeno u strategiji “Od polja do stola” te u toku svog mandata predstavite FSFS prijedlog. Oblikovanje strateškog dijaloga bi trebalo nadopunjavati, a ne ometati zakonodavni rad, usredotočiti se na transformaciju prehrambenog sustava, kao i biti inkluzivno te uključivati ​​sve relevantne glavne uprave kako bi se moglo doprinijeti provedbi Zelenog plana.

S poštovanjem,

Agroecology Europe
AirClim – Air Pollution & Climate Secretariat
Akcja Demokracja
Alcohol Action Ireland
Anima International
Animal Equality Italia
Animal Protection Denmark
Aquatic Life Institute
Arbeiterkammer Österreich
ARCHE NOAH
Association Biom
Association Végétarienne de France Associazione Consumatori Utenti BioForum
Birdlife Finland
Bond Beter Leefmilieu
Bos+
Buy Better Food Campaign
CambiamoAgricoltura
Campaigns and Activism for Animals in the Industry (CAAI)
CECU
CIDAMB
ClientEarth
CNCD-11.11.11
Coalition against hunger
Coalition for Fair Fisheries Arrangements Compassion in World Farming EU Deutsche Umwelthilfe e.V.
Djurens Rätt
European Environmental Bureau (EEB) EKPIZO – Consumer Association the Quality of Life
European Public Health Alliance (EPHA) Ernährungsrat Berlin
Ernährungsrat Dortmund und Region e.V. Ernährungsrat Frankfurt/Main
Ernährungsrat Niedersachsen
Ernährungsrat Wuppertal
Essere Animali
European Community of Consumers Co-operatives (Euro Coop)
Eurogroup for Animals
EuroHealthNet
Fédération Française des Diabétiques Federazione Nazionale Pro Natura Fern
Fondazione Ecosistemi
Forum Ökologie & Papier
Fundacja CultureLab
Fundacja Niech Żyją!
Fundacja NO.BA
Fundacja Noga w Łapę. Razem idziemy przez świat
Fundacja Psubraty
GAIA
German Network of Food Policy Councils Green REV Institute
Green Transition Denmark
IATP Europe
IFOAM Organics Europe
IPES-Food
Italian Network on Local Food Policies KLUG – Deutsche Allianz Klimawandel und Gesundheit e.V.
Latvian Ornithological Society
LAV
Linked.Farm
Lipu – BirdLife Italy
Luxembourgish Consumer Association Madre Brava
Münchner Ernährungsrat e.V.
NABU e.V.
National Organization of Leisure Gardeners Sweden
natur&ëmwelt
Natuurpunt
Netzwerk der Ernährungsräte e.V. PAN Europe
Podróże z Pazurem
Polish Ecological Club in Krakow Gliwice
Polish Society for the Protection of Birds – BirdLife Poland
Pomona vzw
Reformaten
Rete Semi Rurali ETS
Safe Food Advocacy Europe
Seas at Risk
SEPANSO Aquitaine
Slovenian Coalition for Public Health, Environment and Tobacco Control Slow Food
Solawi Isartal eG
Solidagro
Společnost pro zvířata
Stowarzyszenie BoMiasto
Sveriges Konsumenter
Swedish Horticultural Society
UFC-Que Choisir
Vienna Food Policy Council
Voedsel Anders
Voedselteams
Wegańska Inicjatywa Obywatelska Wervel
West-Vlaamse Milieufederatie
World Animal Protection Nederland World Food Institute e.V.
WWF EPO
ZERO – Associação Sistema Terrestre Sustentável
Zveza potrošnikov Slovenije

Ovo pismo podržano je od strane vodećih akademika u polju:
Prof. Amandine Garde, Director of the Law & Non-Communicable Diseases Research Unit at the University of Liverpool, UK; President of the Law and Public Health Section, EUPHA
Prof. Erik Mathijs, KU Leuven, Belgium
Prof. Serge Hercberg, Professor Emeritus Nutrition, Sorbonne University Paris Nord, France
Dr. Mathilde Touvier, Head of the Nutritional Epidemiology Research Team (EREN), PI of the NutriNet-Santé cohort, Sobronne University Paris Nord, France
Dr. Hanna Schebesta, the Netherlands
Prof. Piotr Skubała, Professor of Biological Sciences, Faculty of Natural Sciences, University of Silesia, Poland
Prof. Lorenza Paoloni, Ordinario di Diritto Agrario, Dipartimento Giuridico, Università del Molise, Italy
Prof. Vito Rubino, Professor of EU Law, University of East Piedmont, Italy Prof. Pedro Resende, Instituto Superior Técnico, University of Lisbon, Portugal Prof. Dr. Adanella Rossi, Associate Professor, University of Pisa, Italy
Prof. Alessandra Corrado, Associate Professor, University of Calabria, Italy Prof. Davide Marino, Professor, University of Molise, Italy
Prof. Colin Sage, Associate Professor Faculty of Nutrition and Food Sciences, University of Porto, Portugal
Prof. Eloisa Cristiani, Associate Professor of Agricultural Law, Sant’Anna School of Advanced Studies in Pisa, Italy
Prof. Mariagrazia Alabrese, Associate Professor of Agricultural Law, Sant’Anna School of Advanced Studies in Pisa, Italy
Prof. Franca Marino, Associate Professor, University of Milan, Italy
Prof. Antonina Plutino, Associate Professor, University of Salerno, Italy Dr. Jeroen Candel, the Netherlands
Dr. Tara Garnett, University of Oxford, UK
Assist. Prof Joana Lopes Teixeira Nogueira Santos, Assistant Professor in Economic and Business Sciences, Instituto Politécnico de Viana do Castelo, Portugal
Assist. Prof. João Graça, Univesity of Groningen, the Netherlands
Dr. Alessandra Manganelli, Research Associate, HafenCity Universität, Hamburg, Germany
Antonio Manzoni, Post-Doc Researcher Agri-food and Agri-Environmental Law, Sant’Anna School of Advanced Studies in Pisa, Italy
Paulina Sobiesiak-Penszko, PhD, Institute of Public Affairs, Poland