Web-premijera: Pogledajte što rade čigre na Savi i Dravi

Što ornitolozi poduzimaju da očuvaju populaciju kontinentalne čigre, doznajemo u kratkom dokumentarnom filmu koji je zabilježio dio projekta “Očuvanje populacija čigri u porječju Save i Drave (ČIGRA)”

  • 04.06.2020.

Većina svjetskih populacija čigri vezana je za morske obale, no neke za gniježđenje radije biraju slatkovodna područja i gnijezde se na riječnim sprudovima i različitim umjetnim vodenim područjima, u Sloveniji i Hrvatskoj prvenstveno na Dravi i Savi. Crvenokljuna čigra je selica koja zimuje u Africi, a vraća se k nama u travnju i gnijezdi se u kolonijama.

No, čigre se danas vrlo rijetko gnijezde na prirodnim sprudovima. Sjećate li se naše popularne Č-igranke, volonterske akcije uređenja otočića za gniježđenje čigri na jezeru Rakitje?

Na Savi se čigre više ne gnijezde na prirodnim sprudovima zbog prečestih fluktuacija vode. Naime, hidroelektrane u Sloveniji ispuštaju vodu i kod Zagreba se prenaglo mijenja razina vode.

Što ornitolozi poduzimaju da očuvaju populaciju kontinentalne čigre, doznajemo u dokumentarnom filmu koji je zabilježio dio projekta “Očuvanje populacija čigri u porječju Save i Drave (ČIGRA)”, financiranog iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj. Provode ga Zavod za ornitologiju HAZU s partnerima iz Hrvatske – Udruga BIOM, Javna ustanova “Zeleni prsten” Zagrebačke županije, Prirodoslovno – matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu – i Slovenije (Nacionalni inštitut za biologijo, Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije).

Uzmite 17 minuta za sebe i pogledajte film o ovim prekrasnim pticama: