Volonterska akcija – uređenje otočića u kanalu Sava-Odra (Lučko), subota 13.12.2014.

  • 05.12.2014.

U sklopu trening programa NatuRegio-Balkans kojeg pohađa Tomislav Hudina, djelatnik Udruge BIOM, a financiraju Njemačke fondacije DBU i Heidehof Foundation, BIOM provodi restauraciju staništa za gniježđenje crvenokljunih čigri na umjetnom šljunčanom otočiću u kanalu Sava-Odra u Lučkom gdje je u proteklih desetak godina bilo jedno od najvećih gnjezdilišta crvenokljunih čigri u Hrvatskoj.

Čigre za svoja gnjezdilišta biraju golo, najčešće šljunkovito, tlo na otočićima i riječnim sprudovima, kakav je bio i „naš“ otočić, ali je sukcesija, odnosno zaraštanje, uzela maha te je otočić sada obrastao mladim vrbama i topolama zbog čega se broj gnijezdećih parova značajno smanjio. Kako bismo to pokušali promijeniti 13. 12. 2014. u 10 sati organiziramo akciju za članove, volontere i sve ostale zainteresirane građane koji žele pomoći u restauraciji staništa kako bi se poboljšali uvjeti za gniježđenje strogo zaštićenih crvenokljunih čigri.

Kako bismo uopće došli do otočića pomoći će nam članovi Športskog ribolovnog društva Piškor koji će osigurati čamac, dok će sav ostali potreban alat osigurati BIOM. Motornom pilom i kosilicom upravljati će naši ovlašteni rukovatelji dok će za ostale građane biti osigurane sjekirice, grablje, ručne pile, škare… te naravno radne rukavice. Plan nam je posjeći svu dostupnu drvenastu vegetaciju na otočiću te ju izvući na obalu gdje će, nakon što se osuši, na proljeće prije dolaska čigri bit spaljena. Pošto je zima već pred vratima i kako je vani relativno hladno za sve prisutne osigurati ćemo čaj i topli obrok koji ćemo pripremati na licu mjesta.

Ako nam se odlučite pridružiti obećajemo vam da se nećete jako naraditi i da ćete se dobro zabaviti, a zahvalne će vam biti i čigre kada ih na proljeće dočeka otočić spreman za gniježđenje. Završetak radova planiramo do oko 15 sati.

Kad se male ruke slože
sve se može, sve se može!

Kontakt:
Tomislav Hudina – voditelj projekta
tomislav.hudina@biom.hr
091/557 22 90