Volonterska akcija prebrojavanja piljaka

  • 14.05.2018.

piljci

Pridruži nam se u akciji prebrojavanja gnijezda piljaka!

Pozivamo sve promatrače ptica i ljubitelje prirode da se pridruže Biomovom timu za monitoring u akciji prebrojavanja aktivnih gnijezda piljaka na području čitave Hrvatske.

Piljak (Delichon urbicum) je mala ptica pjevica koja pripada porodici lastavica (Hirundinidae). Piljci su prvobitno gradili gnijezda na stijenama, liticama i u ulazima u pećine, dok su se vremenom prilagodile životu u blizini čovjeka, gdje na ljudskim građevinama formiraju gnijezda pojedinačno ili češće kolonijalno. Akcija prebrojavanja njihovih gnijezda organizira se u svrhu određivanja trenutne veličine populacije (broja parova) vrste, definiranja njenog trenda (raste ili pada) te i rasprostranjenosti vrste.

Kako prepoznati i prebrojavati njihova gnijezda?

Gnijezdo piljka ćete veoma lako prepoznati. Ono je okruglasto s jednim otvorom na vrhu. Uglavnom je izgrađeno od blata, dok je unutrašnja strana ispunjena  travom, dlakom ili nekim drugim materijalom. Za potrebe ovog monitoringa odredili smo unaprijed 1km x 1km kvadrante na teritoriju čitave Hrvatske unutar kojih je potrebno prebrojati sva aktivna gnijezda piljaka. Na dnu stranice možete preuzeti detaljan protokol provođenja monitoringa.

Vrijeme prebrojavanja gnijezda?

Preporučen je obilazak kvadranta u periodu od 20.5. do 20.6. Za obilazak jednog kvadranta biće potrebno izdvojiti 4-6 h, ili možete u grupi podijeliti kvadrant i radni napor.

Gnijezda piljaka | Foto: Martha de Jong-Lantink

Gnijezda piljaka | Foto: Martha de Jong-Lantink

Mapu s kvadrantima možete pogledati ovdje: goo.gl/a78ykR, kada odaberete kvadrant koji vam pogoduje njegovu šifru upišite u excel tablicu: goo.gl/Ccro8C. Kada završite s prebrojavanjem gnijezda piljaka potrebno je ispuniti obrazac koji možete pronaći u protokolu i poslati ga u naš ured (Udruga Biom, Preradovićeva 34) ili ga poslati na e-mail: jovana.koturov@biom.hr

Zajedničko brojanje

Svi zainteresirani, čak i oni neodlučni, mogu nam se pridružiti u srijedu, 23.5. u 17:00 u Biomu odakle krećemo zajedno u obilazak jednog kvadranta, pa na piće.

Više informacija nalazi se u opisu volonterske pozicije i protokolu za monitoring piljaka, ili se javiti koordinatoru projekta i kontakt osobi:

Jovana Koturov, jovana.koturov@biom.hr

Ovakve akcije ne bi bile moguće bez pomoći građana. Hvala vam na sudjelovanju u istraživanju!