Volonterska akcija prebrojavanja malih ušara!

  • 29.11.2018.

35985234490_364655720d_o

Pridruži nam se u akciji prebrojavanja zimujućih malih ušara (Asio otus)!

ŠTO?

Mala ušara (Asio otus) jedna je od najčešćih sova u Hrvatskoj, a tijekom zime se okuplja u manje skupine, najčešće unutar naselja. Prebrojavanje zimujuće populacije male ušare odvija se na području čitave Hrvatske, a na području Zagreba ga koordinira Udruga BIOM.

TKO?

Svatko koga imalo zanimaju sove!

KADA?

Bilo kada od početka prosinca do početka siječnja.

GDJE?

Male ušare za dnevni odmor rado biraju crnogorična stabla koja su lakša za skrivanje (npr. smreke, tuje, čemprese), no često ih se može pronaći i na nekim bjelogoričnim stablima (breze, platane i dr.), ponekad obraslim bršljanom ili imelom. Često su osjetljive na uznemiravanje i izbjegavaju mjesta na kojima su izložene buci i ljudima. U sumrak napuštaju naselja te noću love sitne glodavce na okolnim poljima i livadama, da bi se prije svitanja ponovo vratile na svoje odmorište. Stoga biraju odmorišta u blizini otvorenih površina pogodnih za lov.

KAKO?

Pregledavanjem krošnji stabala na mjestima koja bi mogla odgovarati sovama! No, budući da je same sove ponekad teško uočiti, uvijek je dobro provjeriti ima li tragova njihove prisutnosti. Male ušare se uglavnom hrane sitnim glodavcima čije kosti i dlaku ne mogu probaviti, te ih izbacuju u obliku gvalica 1-2 puta dnevno. Gvalice veličine 4-5 cm u podnožju stabla su dobar znak da to stablo koriste sove.

Ukoliko želiš sudjelovati, javi se kontakt osobi Dunji Delić na dunja.delic@biom.hr i dobit ćeš sve potrebne upute. Ako želiš o monitoringu saznati iz prve ruke, pridruži nam se na sastanku volontera koji će se održati u ponedjeljak, 3.12.2018. od 18 sati u uredu Udruge Biom (Preradovićeva 34, desni ulaz, 2. kat).

Ovakve akcije ne bi bile moguće bez pomoći građana. Unaprijed hvala na sudjelovanju u istraživanju!

35573688733_30760be16a_o