Kamp Učka 360° – Vratimo livade leptirima!

  • 19.06.2019.

Pridružite nam se, volontirajte i sudjelujte u borbi za očuvanje bioraznolikosti!

Udruga Biom, u suradnji s Parkom prirode Učka i Udrugom Bioteka, organizira volonterski kamp na Učki, od 1/7/2019 do 31/7/2019!

41699476670_a3cd66f8cb_o

Brdovita područja Parka Prirode Učka nekad su bila puna života i ljudi su vodili životinje na ispašu. Napuštanjem tradicionalnog stočarstva travnjaci s vremenom prelaze u šikare i šume. Zajedno s travnjacima nestaju i mnogobrojne vrste leptira, ptica i guštera koje gube svoj dom. Misija volonterskih kampova je pružiti utočište divljim vrstama putem direktnih konzervacijskih akcije te potaknuti ljude da se povežu s prirodom i sudjeluju u njenoj zaštiti. Od vas tražimo dobru volju, spremnost na rad i suradnju tijekom sudjelovanja u aktivnostima krčenja zaraslih travnjaka.

Osnovne informacije o kampu

Spavanje u šatorima

Ponesite šator, ponesite vreću za spavanje. Nekoliko je šatora postavljeno za vrijeme čitavog trajanja kampa i moguće je u njima prespavati, u dogovoru s organizatorima.

Kuhanje na logorskoj vatri i plinu

Svakih se nekoliko dana kupuju zajedničke namirnice, a troškove hrane pokriva organizator. Pomoć pri kuhanju, prikupljanju drveta i cijepanju vrlo je dobrodošla!

Pitka voda iz plastične cisterne na lokaciji

Zalihu pitke vode je potrebno racionalno koristiti. S obzirom na ograničeni volumen vode nema tuša, ali moguće je korištenje javnog tuša na plaži obližnjeg mjesta.

WC u prirodi

Sastoji se od lopate, šume i „uradi sam“ stolice od grabovog drva.

Struja iz solarnih panela

Samo za sitnu električnu opremu (maksimalno za punjenje mobitela i fotoaparata).

Signal je slab

Telefonski/internet signal postoji, ali je uglavnom prilično slab. Povremeno u potpunosti nestane te je za telefoniranje potrebna kratka šetnja uzbrdo.

Dnevni raspored

Radne aktivnosti odvijaju se ujutro od 8:00 do 11:00 sati, te poslijepodne od 17:00 do 19:00 sati kada sunce malo padne. Tijekom stanke pripremamo hranu, učimo o prirodi oko nas i povremeno odlazimo na kupanje do Mošćeničke Drage.

Kako do kampa?

Posjetitelje koji dolaze javnim prijevozom možemo autom prevesti do kampa iz Svete Jelene, Brseča ili Mošćeničke Drage za vrijeme trajanja dnevne stanke (11:30 – 15:30). Važno nam je unaprijed znati točno mjesto i vrijeme vašeg dolaska, kako bismo mogli planirati svoj raspored. Za posjetitelje koji dolaze automobilom – najprije treba skretanjem iz Mošćeničke Drage ili Brseča doći uzbrdo do naselja Sveta Jelena. U Svetoj Jeleni treba skrenuti na biciklističku stazu br. 8, u blizini konobe Slamnjaki. Jednom kada se nalazite na biciklističkoj stazi br. 8, najprije treba skrenuti desno, zatim lijevo na makadam, a treći put nastaviti ravno (staza br. 8 se na trećem skretanju odvaja od puta oštro desno, tada ju se ne slijedi). Cesta se u jednom trenutku pretvara u makadamski put po kojem treba malo sporije voziti (oko 3,5 km makadama do kampa). Kamp je dobro vidljiv sa same ceste, a ispred kampa ima mjesta za parkiranje tako da je najčešće moguće zapaziti aute i prije nego sam kamp.

Rute:

Ukoliko biste se voljeli pridružiti našem volonterskom kampu, prijavite se putem prijavnice ili na e-mail: tena.milicevic@biom.hr te ćemo dogovoriti sve potrebne detalje!

logo-kamp