Godine 2027. pivo više neće imati isti okus

  • 11.10.2018.

Protect waterViše od 100 organizacija za zaštitu prirode predvođenih WWF-om pokrenulo je kampanju na europskom nivou za spas propisa za zaštitu voda

Puno sastojaka ide u proizvodnju piva, ali cijeli proces počinje s kvalitetnom vodom. No, zamislite svijet u kojem vaše omiljeno pivo miriši, ima okus i izgleda kao prljava voda! Ili umjesto svoje uobičajene krigle, u pivnici vam posluže zdjelu suhog i hrskavog hmelja. Preko 80 nevladinih organizacija želi spriječiti opisani scenarij te su danas pokrenuli kampanju kojom pozivaju Europsku komisiju da obrani propis Europske unije koji štiti sve vodne resurse poput rijeka, potoka, jezera, močvara i podzemnih voda. U tijeku je, naime, evaluacije tog propisa nazvana “provjera prikladnosti” (Fitness check).

Kampanju #ProtectWater pokrenula je svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF, a zajedno s njom provode je European Environmental Bureau, European Anglers Alliance, European Rivers Network i Wetlands International, organizacije koje zajedno čine koaliciju Living Rivers Europe. Ovim su se organizacijama pridružile i brojni lokalni predstavnici civilnog sektora. U Hrvatskoj uz WWF Adriju kampanju provode udruge Biom, Brodsko ekološko društvo, Eko Zadar, Sunce i Zelena akcija.

Kampanja koristi provokativne scenarije i predodžbe o budućnosti piva kako bi potaknula građane Europe na sudjelovanje u javnom savjetovanju Europske komisije o Okvirnoj direktivi o vodama (ODV), koja će trajati do 4. ožujka 2019. Ovo savjetovanje je jedina prilika za širu javnost da izrazi svoje mišljenje tijekom procesa evaluacije ovog zakona, a #ProtectWater pruža jednostavan alat za građane da iskažu svoju podršku očuvanju ovog propisa jakim i učinkovitim.

Dok se scenariji korišteni u kampanji mogu činiti ekstremnima, pivovare su ozbiljno zabrinute za buduću kvalitetu vode u Europi, što su i objavili u zajedničkoj izjavi. Prepoznali su da njihova mogućnost proizvodnje kvalitetnog piva ovisi o zaštiti i održivom korištenju europskih vodnih resursa, zbog čega podupiru ODV u svom izvornom obliku.

Andreas Baumüller, voditelj kampanje iz WWF-ova ureda za europsku politiku kaže: “Poluprovedba propisa o vodama EU od strane država članica je zločin sam po sebi, a njihovo nastojanje da ga oslabe čak i prije nego što je Komisija završila provjeru prikladnosti, korak je previše. Pozivamo građane diljem Europe da se udruže kroz kampanju #ProtectWater kako bi se njihov glas čuo.“

Slatkovodni ekosustavi su najugroženiji na planetu [1], a situacija nije drukčija ni u Europi. Čak 60% voda EU nije u dobrom stanju [2] jer države članice odobravaju korištenje na način koji ostavlja trajnu štetu izgradnjom brana i druge infrastrukture te neodrživom poljoprivredom. Kroz ODV, države članice su se obvezale kako to više neće raditi te da će postići “dobro stanje” voda najkasnije do 2027. godine (prvotni rok bio je do 2015. i prekoračen je odavno). Zbog toga 2027. godinu naša kampanja slikovito prikazuje kao godinu “isteka valjanosti” dobrog piva.

ODV osigurava učinkovit okvir za rješavanje glavnih pritisaka s kojima se susreću naše vode [3], a zemlje članice moraju značajno intenzivirati svoje napore i financiranje kako bi se ciljevi do 2027. postigli. Rezultata na poboljšanju stanja voda je malo, stoga zemlje članice raspravljaju o tome kako oslabiti ovaj zakon uvođenjem veće fleksibilnosti.

WWF_WFD_frog_paint_vari

“Neprihvatljivo je da umjesto da nastojimo poboljšati stanje naših rijeka i jezera, vlade EU raspravljaju o tome kako oslabiti vitalnu zaštitu naših voda. Zbog dobrobiti naših vodnih resursa te nužnog jakog zakonskog okvira koji to omogućava, iskreno se nadamo kako će se Vlada RH odrediti prema zadržavanju Direktive u sadašnjem obliku. Direktiva je ambiciozna i zahtjeva velik angažman država, ali je jako dobra jer određuje smjer kojim trebamo ići u upravljanju i očuvanju naših vodnih resursa,” zaključuje je Irma Popović Dujmović iz WWF Adrije.

 

Više informacija o kampanji #ProtectWater  nađite na: http://www.wwfadria.org/kampanje/protect_water/ i www.livingrivers.eu

Bilješke za urednike:

[1] Living Planet Report, WWF, 2016

[2] European waters: Assessment of status and pressures 2018, EEA, 2018

[3] Bringing life back to Europe’s waters: The EU water law in action, 2018

 O #ProtectWater kampanji:

  • Cilj #ProtectWater kampanje je jednostavan: obraniti Okvirnu direktivu o vodama EU i time zaštititi europske rijeke, jezera, podzemne vode, močvare te živi svijet za generacije koje dolaze.
  • Kampanju provodi Living Rivers Europe (WWF’s European network, European Anglers Alliance, European Environmental Bureau, European Rivers Network i Wetlands International), koji skupa predstavljaju pokret od preko 40 milijuna ljudi diljem Europe.
  • Više od 80 nevladinih organizacija trenutno podupire kampanju, uključujući međunarodne organizacije poput BirdLife-a i Friends of the Earth.
  • Kampanja omogućuje svima da jednostavno sudjeluju u javnim konzultacijama Europske komisije o evaluaciji vodne politike EU, koja uključuje ODV. Living Rivers Europe vjeruje kako samo glasan apel građana može pomoći da se ODV sačuva jakom, te će slijedom toga rijeke, jezera i močvare biti zaštićene. Ispunjavajući e-formular (dostupan na livingrivers.eu kao i na internet stranicama partnerskih organizacija), pojedinci mogu lako i brzo u svoje ime poslati predloženi odgovor Europskoj komisiji.
  • Europska komisija je otvorila online savjetovanje o Okvirnoj direktivi o vodama EU 17. rujna 2018. – dostupan samo na engleskom. Zbog kašnjenja u objavi pitanja na svim službenim jezicima, mi smo odlučili započeti našu kampanju tako da odgovarimo na dva pitanja i prevedemo ih na sve jezike. S ovim odgovorom obuhvatili smo sve glavne strane revizije ODV-a, s naglaskom na važnost direktive koja služi svrsi i iz tog razloga je bitno da se očuva.

Za više infomacija posjetite www.livingrivers.eu

O Okvirnoj direktivi o vodama i Living Rivers Europe

  • ODV je najprogresivniji dio pravnog okvira za okoliš. Zahtijeva zaštitu, poboljšanje i revitalizaciju naših rijeka, močvara, jezera i obalnih voda, ali zemlje članice trenutno imaju problem s njegovom provedbom u praksi.
  • Kroz ODV, zemlje članice su se obvezale osigurati i spriječiti daljnje pogoršavanje stanja te da će postići dobro stanje većine vodnih tijela do 2015. godine, a najkasnije do 2027. godine.
  • Kada se ODV provodi, pokazalo se kako je uspješna u postizanju ciljeva dobrog stanja voda i da nema daljnjeg pogoršanja, uspješno balansirajući između okolišnih, društvenih i gospodarskih zahtjeva.
  • ODV je trenutno u procesu revizije, poznate pod nazivom “provjera prikladnosti”. Svaki dio EU legislative prolazi kroz tu evaluaciju. Provjera prikladnosti će gledati relevantnost, učinkovitost, djelotvornost, usklađenost i dodanu vrijednost ODV-a (i pripadajućih direktiva) te Direktive o poplavama za EU. To uključuje i ove dioničke i javne konzultacije.
  • Kao dio Living Rivers Europe koalicije, radimo na očuvanje ODV-a i na jačanju i poboljšanju njene provedbe.

logotipovi fresh water