Brošura “Zaštitimo Jadranski seobeni put – Delta Neretve”

  • 14.03.2018.

Udruge Biom i Hrvatsko društvo za zaštitu prirode i ptica izdale su brošuru “Zaštitimo Jadranski seobeni put – delta Neretve”, povodom završetka provedbe Adriatic Flyway 3 projekta. Jadranski seobeni put je migracijski koridor koji milijuni ptica selica iz Europe i zapadne Azije prate tijekom svoje seobe – u jesen sa sjevera prema jugu, a u proljeće u suprotnom smjeru. Tijekom ovog putovanja od više tisuća kilometara ptice prelijeću planine Balkana i Jadransko more, prelaze Apeninski poluotok i Sredozemno more te dolaze do obala Sjeverne Afrike. Tijekom duge seobe sve ptice s vremena na vrijeme moraju sletjeti kako bi se odmorile i nahranile prije nastavka svog putovanja. Duž Jadranskog seobenog puta postoji niz važnih odmorišta koje ptice redovito koriste i koje su prave oaze za desetke tisuća selica.

Na našoj jadranskoj obali, delta rijeke Neretve jedno je od najbitnijih i najvećih staništa za ptice. Kroz projekt Adriatic Flyway 3, Udruga Biom provodila je brojne aktivnosti s ciljem očuvanja ovog vrijednog močvarnog područja, poput redovnog praćenja stanja ptičjih vrsta, suzbijanja ilegalnih lovnih aktivnosti, organizacije radionica s lokalnim dionicama, edukacija djece te promocije turizma promatranja ptica.

Više o delti Neretve i samom projektu, kojeg je Biom provodio od 2015. do 2018. godine uz financijsku podršku zaklada EuroNatur i Mava, možete pročitati u našoj novoj brošuri.

ZJSP2 NERETVA S