Varaždinska županija subvencionira plaćanje kazni za krivolov

  • 19.12.2016.

Kada je HEP* na akumulaciji HE Varaždin (Ormoškom jezeru) 2014. godine prema nalogu inspekcije uklonio ilegalno postavljene čeke koje su služile isključivo krivolovu, činilo se da je priča o krivolovu na najuzvodnijoj akumulaciji na hrvatskom dijelu Drave gotova. Nažalost, nekada između jutra 12.12. i ranog popodneva 13.12.2016. godine, dakle u periodu od 24 sata, niknula je nova čeka za krivolov. Na sreću, već je 16.12.2016. HEP uklonio novu čeku.

Podsjećamo, temeljem prijave DOPPS-a (BirdLife Slovenija) iz 2012. godine, Prekršajni sud u Čakovcu je još 2014. godine kaznio Lovnu jedinicu „Zelendvor“ s iznosom od 15.000,00 kuna te odgovornu fizičku osobu s 5.000,00 kuna zbog ilegalnog lova (predmet G-4487/12), konkretnije, zbog upotrebe nedozvoljenih sredstava u lovu. To navedenog lovozakupnika nije pokolebalo jer je ionako pola te kazne platila Varaždinska županija putem isplaćenih 8.050,00 kuna na ime povrata dijela lovozakupnine. Nakon toga, Udruga BIOM (BirdLife Hrvatska) je detaljnije proučila što se događa te utvrdila da se na Ormoškoj akumulaciji nalazi više ilegalno postavljenih čeka. Na tu činjenicu lovna inspekcija uopće nije odreagirala, kao što nisu odreagirali niti na kontinuirani krivolov koji se odvijao subotom i nedjeljom pravdajući se zabranom rada vikendom za državne službenike te nemogućnošću postupanja zbog toga.

Nakon prvih dopisa poslanih od Udruge BIOM prema HEP-u te prema raznim državnim i regionalnim institucijama (Ministarstvo poljoprivrede, tadašnji Državni zavod za zaštitu prirode, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Varaždinske županije), inspektori zaštite prirode su brzo odreagirali te izdali nalog HEP-u da ukloni objekte s akumulacije. Čeke su u jesen 2014. uklonjene, a HEP je u suradnji s BIOM-om prilagodio svoje planove održavanja te od prije planirani otočić, potreban zbog odlaganja nanesenog šljunka i mulja, učinio pogodnim za gniježđenje crvenokljunih čigri i drugih ptica. U zimi 2014./2015. i 2015./2016. godine je na Ormoškom jezeru bilo mirno i nije se pucalo, te se broj ptica oporavio. Nažalost, ta lijepa priča je gotova ako se nastavi praksa podizanja ilegalnih čeka, toleriranja ovakvog postupanja lovačkih društava i ignoriranje krivolova od strane lovnih inspekcija i lovočuvara.

Udruga BIOM poziva građane da obilaze Ormoško jezero što češće, prijavljuju sve podignute ilegalne objekte te sve slučajeve krivolova na broj 112.

Čeka na Ormoškom jezeru dignuta 2016 godine
Čeka podignuta 13.12.2016., uklonjena dva dana kasnije. Na slici se vidi kukuruz na nasipu kojim krivolovci žele namamiti patke.

*HEP proizvodnja d.o.o. PP HE sjever Varaždin