Uspješno održana “Zelena čistka 2017” u organizaciji Udruge BIOM i Sindikata biciklista

  • 24.04.2017.

Treća “Zelena čistka – jedan dan za čišći okoliš” u organizaciji udruga BIOM i Sindikat biciklista te uz podršku EKO-2000 održana je na Dan planeta Zemlje 22.4.2017.  u Podsusedu kod ušća potoka Dolje u rijeku Savu. U akciju se uključilo 50-ak građana, među kojima i mališani Izviđačkog odreda „MP“ – „Lastavice“. Dio sudionika stigao je vlakom kojem je HŽ putnički prijevoz omogućio da besplatno prevezu bicikle.

Skupljanje otpada iz šumarka pored lokalne ceste počelo je u 9:30 h, a kamion Čistoće dolazio je u tri navrata.  U podne, nakon završetka čišćenja, otkriven je putokaz prema Zaprešićkim jezerima koji će podsjećati na blizinu Zaprešića i potrebu uređenja pješačko-biciklističke staze uz Savu. Nakon zasluženog su se odmora sudionici akcije, opremljeni dalekozorima, zaputili u šetnju zapuštenim puteljkom uz Savu u smjeru Zaprešića. Putem su imali priliku promatrati neke od vrsta ptica koje tamo obitavaju te se upoznati s područjem kojim bi u budućnosti trebala prolaziti zamišljena staza. Biciklisti su nakon toga produžili prema Zaprešiću te riječnom skelom prešli Savu i vratili se u Podsused sa svetonedeljske strane. Biciklistička vožnja prema središtu Zagreba pratila je tragove popularnog vlaka Samoborček.

“Zelena čistka” je održana u cijeloj Hrvatskoj, a sve veći broj volontera iz godine u godinu pokazuje kako raste ekološka osviještenost. Nadamo se da je i naša akcija odaslala poruku o važnosti čuvanja okoliša i da će obeshrabriti buduće odlaganje otpada u prirodu.

Hvala svim volonterima koji su se odazvali na upornosti, strpljenju, predanom radu i odličnoj atmosferi. Također, hvala svima na podršci ideje o uređenju staze koja bi omogućila ljepše i sigurnije putovanje pješaka i biciklista od Zaprešića do Zagreba.

Veselimo se budućim ovakvim akcijama!

IMG_7337

otvaranje