Uspješan početak ambicioznog projekta Balkan Detox LIFE

Aktivnost kojoj se posebno veselimo je prva Wildlife Crime Academy u Europi, u sklopu koje će službenici javnih institucija moći naučiti najbolje prakse u istraživanju i upravljanju zločina protiv prirode

  • 03.12.2020.

Usprkos tome da se partneri i dionici nisu mogli sastati osobno za kick-off sastanak projekta BalkanDetox LIFE, veliki susret je uspješno održan i privukao je pažnju mnogih zainteresiranih, angažiranih i relevantnih dionika.

Sastanak povodom početka projekta, održan 30. studenog 2020., okupio je 110 ljudi iz devet partnerskih i važnih dioničkih organizacija iz područja cijelog Balkana i drugih regija. Svi su zainteresirani za širenje svijesti javnosti i podizanje nacionalnih kapaciteta za suzbijanje trovanja divljih životinja, te očuvanja ugroženih vrsta strvinara.

U sklopu projekta će u šest zemalja – Albaniji, BiH, Hrvatskoj, Grčkoj, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji – relevantne institucije izraditi akcijske planove protiv trovanja divljih životinja, standardizirane operativne protokole za očevid, patologiju i toksikologiju stradavanja divljih životinja. Aktivnost kojoj se posebno veselimo je prva Wildlife Crime Academy u Europi, u sklopu koje će službenici javnih institucija moći naučiti najbolje prakse u istraživanju i upravljanju zločina protiv prirode. Prvi će se trening organizirati već idućeg proljeća. Aktivnost će doprinijeti poboljšanju nacionalnih kapaciteta u suzbijanju trovanja primjenom španjolskih rješenja koja su najuspješnija u Europi.

Sve novosti vezane uz projekt možete pratiti na Facebook stranici BalkanDetox LIFE projekta.

Projekt ‘BalkanDetox LIFE’ petogodišnji je projekt s proračunom od 1,8 milijuna eura, koji financira LIFE program Europske unije, te sufinancira VCF, MAVA Foundation i Euronatur, kao i Whitley Fund for Nature te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za specifične akcije, a provodit će se u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. Projektni partneri su Vulture Conservation Foundation kao koordinirajući korisnik i Albanian Ornithological Society, Udruga Biom, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Fund for Wild Flora and Fauna, Hellenic Ornithological Society, Makedonsko Ekološko Društvo, Ornitološko društvo NAŠE Ptice i Protection and Preservation of Natural Environment in Albania. Nadalje, ovaj se projekt temelji na iskustvu najbolje španjolske prakse i računa na podršku regionalne vlade Andaluzije (Junta de Andalucía) i Ministarstva za ekološku tranziciju i demografski izazov.