Uredba o obnovi prirode u EU parlamentu: sve su oči uperene prema glasanju na plenarnoj sjednici

  • 27.06.2023.

Nakon današnjeg obračuna, plenarno glasovanje 12. srpnja odredit će budućnost Uredbe o obnovi prirode nakon što je Odbor za okoliš Europskog parlamenta (ENVI) prvo odbio pokušaj konzervativnih i desničarskih skupina da ubiju Uredbu, ali je kasnije ostao podijeljen na pola oko vlastitog stajališta.

Danas je Odbor ENVI ostao podijeljen u svom konačnom glasovanju o nacrtu izvješća o Uredbi o obnovi prirode. Izjednačen rezultat 44-44 bio je identičan glasovanju 15. lipnja. Budući da su mnogi štetni amandmani prošli tijekom kaotičnog glasovanja u ENVI odboru 15. lipnja [1], današnje odbacivanje ENVI izvješća predstavlja priliku za usvajanje dosljednijeg i ambicioznijeg teksta na plenarnoj sjednici 12. srpnja.

Nakon što su odbili najopasniji napad koji je u odboru ENVI orkestrirao čelnik Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu, Manfred Weber, uključujući zamjenu onih članova te skupine koji su odbili slijediti stranačku liniju, zastupnici u Europskom parlamentu imaju priliku dokazati da čvrsto stoje iza stupa bioraznolikosti Europskog zelenog plana na nadolazećoj plenarnoj sjednici. Europski parlament mora zadržati snažan stav protiv patvorenog otpora konzervativaca i poduzeti čvrste mjere kako bi zaštitio građane od razornih utjecaja klimatskih promjena i gubitka bioraznolikosti.

Stručnjaci za bioraznolikost iz udruge Biom poručuju: „Nažalost, vremena više nemamo i prekasno smo počeli razmišljati kako sačuvati prirodu. Najbolje što možemo je početi što intenzivije raditi sada i ne odgađati prilike za kvalitetniji rad. Stoga nam je bitno da europarlamentarci kroz podršku Uredbi podrže naš rad, te ne dozvole da velike interesne skupine i velike gospodarske i financijske sile zapadnih zemalja sruše Uredbu o obnovi prirode i sputaju Hrvatsku te nam vežu ruke kada se možemo i želimo brinuti za naš okoliš i sačuvati prirodu.“