Uredba o obnovi prirode pred ostvarenjem nakon potpore Odbora za okoliš

  • 29.11.2023.

Danas su članovi Odbora za okoliš Europskog parlamenta velikom većinom glasali za Zakon o obnovi prirode kako je dogovoreno u trijalogu, odobrivši konačni tekst s 53 prema 28 glasova. Prijedlog je sada na samo jedan korak da postane stvarnost: usvajanje na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

U početku zamišljena za provedbu mjera za obnovu najmanje 20% prirode EU-a na kopnu, rijekama i morima do 2030. godine, uredba je prošla mukotrpan put da bi došla do ove točke. Ranije ove godine prijedlog je neočekivano postao meta agresivne kampanje dezinformiranja i zastrašivanja koju je vodila EPP skupina Manfreda Webera.

Tijekom svog plenarnog glasovanja u srpnju, Europski parlament znatno je ublažio nacrt uredbe, oslabivši ga u usporedbi s prijedlogom Komisije i općim pristupom Vijeća. U sljedećim pregovorima u trijalogu postignuti su kompromisi kako bi se izašlo u susret svim stranama uključenim u sporazum koji je postignut 9. studenog. Ovaj današnji ishod odražava zajednički rad i mnoge ustupke koji su učinjeni tijekom pregovora za postizanje dogovora u trijalogu.

Jedini korak koji nedostaje od strane Europskog parlamenta sada je konačno glasovanje na plenarnoj sjednici, za koje se očekuje da će se održati početkom 2024. Da bi se zaključio zakonodavni proces, Vijeće će morati dati još jedno posljednje službeno odobrenje, koje će, s obzirom da je tekst prošli tjedan već dobio zeleno svjetlo država članica EU-a, biti formalnost.

Ovo je glasovanje također rezultat višemjesečne mobilizacije bez premca u potpori prvoj uredbi EU-a za obnovu ekosustava: više od 6000 znanstvenika, 100+ tvrtki, više od 200 nevladinih organizacija, brojni klimatski aktivisti i više od milijun potpisa i poruka građana zahtijevajući snažnu Uredbu o obnovi prirode pozivali su i još uvijek potiču donositelje odluka da donesu ovu prijeko potrebnu uredbu.

Koalicija #RestoreNature, koju čine BirdLife Europe, ClientEarth, EEB i WWF EU, poručuje: “Ohrabrujuće je vidjeti kako je podrška uredbi porasla otkako je postignut sporazum; Odbor za okoliš sada je pokazao svoju jasnu predanost pripremi ove uredbe prije sljedećih europskih izbora. Međutim, još uvijek je razočaravajuće vidjeti neke zastupnike u Europskom parlamentu koji nisu voljni zaštititi Europu i njezine građane od razornih utjecaja klimatskih promjena i gubitka bioraznolikosti. Sada je na punoj dvorani parlamenta da slijedi primjer i glasa ‘za’ Uredbu o obnovi prirode.”