Upoznajte našeg volontera Jamesa na projektu “Spread your wings” u sklopu Europskih Snaga Solidarnosti

  • 23.08.2019.

BeFunky-collage (14)

Bok svima,

Moje ime je James Jackson i ja sam volonter Europskih snaga solidarnosti u Biomu, sa sjedištem u Zagrebu.

Entuzijastičan sam mladi zaštitar prirode iz Bristola u Engleskoj i došao sam u Hrvatsku kako bih iskoristio priliku za razvijanje svojih profesionalnih vještina, poboljšavanje razumijevanja ekologije i upoznavanje nekih novih prirodnih ljepota.
Od kad sam bio vrlo malo dijete, roditelji su me uvijek vodili u prirodu oko Bristola, i odgajali su me da budem promatrač ptica. Moje posebno omiljeno mjesto uvijek je bio obližnji močvarni rezervat i centar za divlje životinje Slimbridge gdje sam razvio duboku ljubav prema vodenim pticama, posebno patkama i guskama.
Ta rana strast za zaštitom prekrasne prirode s kojom sam odrastao navela me na volontiranje na različitim projektima i studiranju zaštite okoliša na sveučilištu. Tamo sam imao priliku proučavati leptire i to mi je postala zajednička strast s ornitologijom. U slobodno vrijeme mnogo sam putovao po Velikoj Britaniji u potrazi za novim iskustvima u divljini, a neka od mojih najdražih mjesta su močvarna područja Norfolka i oštri Škotski otoci.

Nakon studija iskoristio sam priliku za stručnu praksu, a zatim i rad na projektu, u močvarnom rezervatu i centru za divlje životinje Slimbridge. Na ovom važnom močvarnom rezervatu proveo sam godinu dana u napornom praktičnom rad održavanja staništa u svim ekstremnim vremenskim uvjetima i naučio sam mnoge vještine od vrlo iskusnog osoblja tima za upravljanje zaštićenim područjima. Moja je uloga uključivala popularizaciju zaštite prirode kroz razne oblike javnog angažmana, te san brzo otkrio da svoju strast prema prirodnom svijetu uživam dijeliti s drugima, i odlučio sam na tome raditi u budućnosti.
Nakon završetka stručne prakse ostao sam u Slimbridgeu kako bih radio na projektu obnove lokve. Koristeći u potpunosti svoje praktične i volonterske vještine upravljanja, pomogao sam vratiti staru lokvu u njegovu prvotnu uporabu kao zamka za patke, omogućujući timu za upravljanje rezervama da uhvati patke za potrebe prstenovanja i prezentacije javnosti.

U travnju ove godine oprostio sam se od svojih prijatelja, obitelji i voljenih patki i gusaka i uputio se u Zagreb, Hrvatsku.
Od dolaska imao sam priliku vidjeti velik dio zemlje i njezine zadivljujuće divlje životinje dok sam bio na ornitološkom terenskom radu.

Mjesec srpanj proveo sam pomažući na kampu za restauraciju staništa u Parku prirode Učka, nezaboravno i izazovno iskustvo kroz koje sam u potpunosti iskoristio svoje prhttps://www.biom.hr/vijesti/pridruzite-nam-se-volontirajte-i-sudjelujte-u-borbi-za-ocuvanje-bioraznolikosti/ktične i komunikacijske vještine. Kvaliteta staništa, bogatstvo divljih životinja i mir na Učki duboko su me nadahnuli , potpuno različiti od bilo čega što sam vidio u Velikoj Britaniji. Velika mi je nagrada i ispunjenje znati da sam pridonio očuvanju širokog raspona vrsta koje obitavaju na livadama oko lokve Rovozna.

Također volim odvojiti vrijeme vikendima za promatranje ptica i istraživanje oko Zagreba, a neki od mojih redovnih mjesta su Park Maksimir i rijeka Sava.
Neki od najdražih trenutaka do sada bili su susret s veličanstvenom sovom jastrebačom (Strix uralensis) u prekrasnim plitvičkim šumama, promatranje leptira kiseličinog vatrenog plavca (Lycaena dispar) i para žutih pastirica (Motacilla flava) negdje u blizini Zagreba te zvižduk krila planinskih čiopa (Tachyparptis melba) dok su me nadlijetale u blizini vrha Učke.

Moji ostali hobiji uključuju slikanje, pisanje i glazbu – ali uglavnom volim biti vani u prirodi baviti se biciklizmom, planinarenjem i kampiranjem.
Nadam se da ću vidjeti još puno fantastičnih divljih životinja i krajolika u Hrvatskoj prije nego što moj projekt završi u travnju 2020., tako da ako bilo tko ima preporuke za mjesta koja ne bih trebao propustiti, molim vas neka me obavijesti!

Ukoliko ste zainteresirani za volontiranje ili rad na projektima u inozemstvu i želite saznati što vam to sve nudi i kako se možete prijaviti, pogledajte stranice Europskih Snaga Solidarnosti i informirajte se. Udruga Biom može vas podržati u vašoj prijavi!