Ulagati tamo gdje vrijedi: Preko 200 organizacija zahtjeva da EU izdvoji 1% za LIFE program

  • 23.05.2018.

Više od 200 organizacija predvođenih BirdLife Europe i WWF-om poziva EU da poveća financiranje LIFE programa na 1% svojeg budžeta. LIFE je jedini EU program u potpunosti posvećen podršci i financiranju projekata iz područja okoliša, zaštite prirode i borbe protiv klimatskih promjena. Potpisana deklaracija predana je Karmenu Velli, povjereniku Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo, na Zelenom tjednu Europske komisije 2018.

Investing Where It Counts_Banner

LIFE program trenutno dobiva tek 0,3% budžeta Europske Unije. Međutim, istraživanje pokazuje kako LIFE ne samo da pozitivno i značajno djeluje na zaštitu okoliša, već vrlo uspješno stvara radna mjesta. Od 2009. do 2015. LIFE je zaposlio 74 500 ljudi te uprihodio 9,3 milijarde eura. Postignuti rezultati samo iz područja zaštite prirode ukupno su vrijedili 43 milijarde eura. Naravno, vrijednost očuvanja prirode i poboljšanje života Europljana, neprocjenjivi su.

Europska Komisija u nacrtu Višegodišnjeg financijskog okvira predlaže porast financiranja LIFE programa na tek 0,42% što je puno manje od potrebnih 1%. Spomenutu je deklaraciju potpisalo više od 200 organizacija diljem Europe, a potpisnike čine znanstvene institucije, sveučilišta, lokalne i nacionalne vlasti, nevladine organizacije i tvrtke.

LIFE Declaration Handover_Vella

Željka Rajković iz Udruge Biom, jedne od potpisnica deklaracije:

U Hrvatskoj je iznimno malo projekata financirano iz LIFE programa, Hrvatska dijeli zadnje mjesto po iskorištavanju EU sredstava za LIFE projekte i zapravo više uplaćuje u taj program nego što ih njega trenutno povlači. Jedan od razloga je i nepostojanje stabilnog sustava nacionalnog sufinanciranja i to još od ulaska Hrvatske u EU. Otkad je Hrvatska ušla u EU samo je po jedan projekt odobren svake godine u kojem je vodeći partner iz Hrvatske (u 2016. čak niti jedan).

LIFE program je ključan program Europske unije u području zaštite prirode i okoliša, prvenstveno namijenjen rješavanju konkretnih problema u zaštiti prirode. Projektima iz LIFE programa se, između ostalog, provode EU direktive, a dodana vrijednost u provedbi je svakako i stvaranje novih radnih mjesta. Stoga je važno podržati nastojanja EU da se poveća proračun LIFE programa, kao i da se poveća udio sufinanciranja koje osigurava EU.

LIFE deklaracija s popisom potpisnika