Uklonjene čeke za ilegalni lov na Neretvi

  • 08.09.2017.

Ilegalni objekt za lov

Ornitološki rezervat “Prud” u delti Neretve ima 5 ilegalnih objekata za lov ptica manje!

Akcija uklanjanja ilegalnih čeka za lov odvila se 6. i 7.9.2017., zajedničkim snagama Udruge BIOM, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, inspekcije za zaštitu prirode, Javne vatrogasne postrojbe Metković, policije i udruge Committee against bird slaughter. Kako je lov na ptice u ornitološkim rezervatima zabranjen, nužno je bilo ukloniti ilegalno postavljene objekte. U objektima je pronađen i veći broj umjetnih mamaca za lov (plastičnih patki), što je također u suprotnosti sa Zakonom o lovstvu.

Prethodnim terenskim obilaskom rezervata “Prud” utvrđeno je kako su unutar područja obraslog trskom, formirane oaze okruglog oblika bez trske (“plane”), na kojima je postavljena jedna ili više drvenih kućica. S obzirom da se radi o močvarnom području, na kojem se gnijezde i zimuju ptice, za pretpostaviti je kako ilegalno postavljene kućice služe za krivolov, što je i utvrđeno dodatnim terenskim obilascima. O težini problema svjedoči i činjenica da se za potvrdu ilegalno sagrađenih čeka ne mora niti otići do delte Neretve, dovoljno je samo otvoriti neki od zemljopisnih preglednika (npr. „Google Earth“) gdje se lako uočavaju umjetna jezerca iskopana u trščacima. Na žalost, ovakvi objekti uočeni su i u ornitološkim rezervatu “Pod Gredom”, koje se nalazi nedaleko od “Pruda”.

Ornitološki rezervat “Prud” proglašen je 1965. godine, a gotovo cijela delta Neretve također je i dio Natura 2000 ekološke mreže te je uvrštena na Ramsarski popis močvara od međunarodnog značenja. Delta Neretve jedno je od najvrjednijih močvarnih područja na istočnoj obali Jadrana i jedna od rijetkih preostalih močvara s prostranim tršćacima u europskom Sredozemlju. Upravo zbog toga, ovo područje prepoznato je i kao jedno od najvažnijih odmorišta, zimovališta i gnjezdilišta brojnih ptičjih vrsta na Jadranskom preletničkom putu. U delti Neretve redovito zimuje više od 10.000 ptica, uključujući i nekoliko tisuća jedinki raznih vrsta pataka (Anatidae) i liski (Fulica atra), koje su i najviše izložene krivolovu. Smatramo kako je u idućim akcijama neophodna i suradnja s lovcima jer veliki dio lovačke zajednice podržava borbu protiv krivolova ptica.

Udruga BIOM u sklopu projekta “Adriatic Flyway 3” promovira zaštitu područja doline Neretve kao ključnog odmorišta za ptice te suživot čovjeka s prirodom koja ga okružuje, a projekt je financiran od zaklada EuroNatur i MAVA.