Uklonjena čeka za krivolov u ornitološkom rezervatu

Ovo je čak 19. ilegalni objekt namijenjen krivolovu koji je od rujna 2017. godine uklonjen s područja ornitoloških rezervata kod Metkovića

  • 24.01.2024.

Čuvar uklanja ilegalni objekt za krivolov s područja rezervata

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, uz pomoć Udruge Biom, uklonila je 19. siječnja ilegalni objekt u posebnom ornitološkom rezervatu Pod Gredom u delti Neretve. Radilo se o ilegalno postavljenom drvenom objektu za krivolov. Podsjetimo, u rezervatima su zabranjeni lov (kako vabljenje tako i odstrel), te izgradnja objekata za lov. 

Prema podacima Udruge Biom, ovo je čak 19. ilegalni objekt namijenjen krivolovu koji je od rujna 2017. godine uklonjen s područja ornitoloških rezervata kod Metkovića.

Mala bijela čaplja (foto: Biom)

Delta Neretve je značajno zimovalište i odmorište brojnih vrsta ptica u seobi. Liska, mlakuša, kokošica, više vrsta pataka, gnjuraca i čaplji te razne pjevice, kao npr. crnoprugasti trstenjak, zimuju na vlažnim staništima delte. Pri tome im je izuzetno bitno da postoje i područja u kojima ih se ne uznemirava i upravo zato su, uz velike površine delte u kojima se normalno obavljaju ljudske aktivnosti kao što su lov, ribolov i poljoprivreda, potrebni i rezervati u kojima će biti mir.

Iako su posebni ornitološki rezervati na području Neretve ustanovljeni još prije 59 godina, ilegalno ubijanje ptica u njima je nažalost još uvijek prisutno. “Krivolovu u neretvanskim rezervatima treba stati na kraj. Rezervati su nelovna područja i kako bi služili svojoj svrsi iz njihovih granica treba iskorijeniti ilegalne aktivnosti”, kaže Boleslaw Slocinski, voditelj programa Safe Flyways u Udruzi Biom.

Snimka rezervata iz zraka 2021. (foto: Biom)