Udruge poručuju hrvatskim europarlamentarcima: budite glas razuma i podržite Uredbu za obnovu prirode!

Uoči plenarne sjednice Europskog parlamenta 12. srpnja, koja će odlučiti o sudbini Uredbe za obnovu prirode, hrvatske udruge posvećene zaštiti prirode i okoliša pozivaju sve hrvatske europarlamentarce da podrže usvajanje ovog europskog propisa koji je od iznimne važnosti i za budućnost Hrvatske

  • 10.07.2023.

Iako se dičimo ljepotama Hrvatske, današnja realnost je da ova prirodna bogatstva ne koristimo na način koji će u budućnosti omogućiti opstanak lokalnih zajednica, posebice u ruralnim područjima. Naši pašnjaci su zapušteni, ribolovni resursi na rubu prelovljenosti, a turizam prevladava kao monokultura sa sve većim negativnim utjecajem na prirodu i sociološku strukturu Hrvatske. 

Uredbu o obnovi prirode proziva se u dijelu medija kao propis koji će ugroziti hrvatske ribare, no moramo prihvatiti činjenicu da smo već sada u situaciji gdje su i jadranska riba, pa tako i hrvatski ribari, ugroženi. Priroda je trenutačno u stanju u kojem ne može više podržati neracionalni način korištenja. Mjere za obnovu prirode imaju za cilj bolju regulaciju krupnog industrijskog ribolova koji ima značajan negativan utjecaj na okoliš. Uredbu je podržalo i Europsko udruženje malih ribara LIFE Platforma. Zaštita Jabučke kotline primjer je na koji način mjere obnove prirode donose dobrobit i ribarima i prirodi.

Kao i ribari, hrvatski poljoprivrednici i OPG-ovi naš su veliki ponos i temeljni stup zdravlja i opstanka Hrvatske. Nažalost, i oni se suočavaju s izrazito teškim i neadekvatnim uvjetima ruralnih područja gdje ne samo da proizvode našu hranu, već žive i podižu obitelji – nove, mlade generacije kojima smo dužni osigurati opstanak i priliku za dostojanstven život i zdrav okoliš.

foto: Zrinka Jakl/Udruga Sunce

No, baš kao i kod ribara čiji opstanak prvenstveno ovisi o količini ribe u Jadranu, ruralna područja Hrvatske ovise o prirodi kao resursu iz kojeg raste plod njihovog rada, ali i o prirodnom krajobrazu kao temelju hrvatskog turizma, pa tako i samog gospodarstva.

Primjer kako obnova prirode može pomoći u oživljavanju i građenju hrvatskog sela pruža nam obnova travnjaka na Dinari u sklopu Dinara back to LIFE projekta gdje je upravo obnova bioraznolikosti travnjaka, lokvi i bunara na području potaknula lokalnu zajednicu, donijela joj nove prilike, ujedinila ih u inicijativi oživljavanja te ukazala žiteljima dinarskih visoravni koliko su vrijedni i bitni te dostojni pažnje i truda.

foto: Udruga Biom

S obzirom na uvjete koji se oko nas mijenjaju velikom brzinom, moramo nalaziti način da se i mi mijenjamo, prilagođavamo i bivamo pametniji. Kao što danas gradimo kuće i stanove s boljom izolacijom, stvaramo mrežu obnovljivih izvora energije, potičemo korištenje električnih vozila, tako i ostali sektori, uključujući i ribare i poljoprivrednike, moraju napustiti štetne i neodržive metode rada te zajedno sa stručnjacima raditi na novim pristupima.

Svi zajedno trebamo dati svoj osobni i profesionalni doprinos za postizanje bolje i održive budućnosti. Čitav svijet, pa tako i Hrvatska, suočen je s ekološkom krizom za čije rješavanje više nemamo vremena donositi blage deklaracije i izraze zabrinutosti već snažne propise koji će provesti riječi u djelo i omogućiti opstanak i prirode i ljudi na ovom planetu. Organizacije civilnog društva s područja zaštite prirode – Udruga Biom, Udruga Sunce i Zelena akcija – poručuju stoga hrvatskim predstavnicima u Europskom parlamentu: budite glas razuma i podržite donošenje Uredbe za obnovu prirode!

 

Ivana Selanec, Udruga Biom

Zrinka Jakl, Udruga Sunce

Hrvoje Radovanović, Zelena Akcija

 

Više informacija o EU Uredbi o obnovi prirode (Nature Restoration Law) nalazi se na stranici – https://www.restorenature.eu/en