Udruga Biom i Park prirode Vransko jezero zajedno u očuvanju vlažnih livada

  • 26.04.2019.

Udruga Biom u suradnji s Parkom prirode Vransko jezero započela je s projektom očuvanja vlažnih livada na Vranskom jezeru. Cilj projekta je obnoviti vlažnu livadu na Vranskom jezeru, koja je ugrožena zarastanjem, i zajednički, s Javnom ustanovom Parka prirode Vransko jezero izraditi plan za dugoročno upravljanje vlažnim livadama.

IMG_1147

Projekt punog naziva „Preserving wet meadows for birds and plants at Lake Vrana“ započeo je s provedbom u studenom prošle godine, a ovog proljeća očekuju se prvi terenski izlasci i aktivnosti košnje i uklanjanja nepoželjne vegetacije. Projekt financira EuroNatur, neprofitna zaklada utemeljena s ciljem zaštite europske prirodne baštine na više različitih razina, putem natječaja za projekte očuvanja vlažnih staništa. Projektom se obnavlja vlažna livada koja se nalazi na zapadnoj obali Vranskog jezera, u neposrednoj blizini ornitološke postaje i info-centra Crkvine.

topog

(foto: satelitski prikaz)

Kroz projekt će se provesti aktivnosti košnje, ručnog uklanjanja nepoželjne vegetacije kojom vlažna livada zarasta i izraditi plan košnje i održavanja vlažnih livada Vranskog jezera. Neke aktivnosti već su započele, a za sada je presađeno raslinje kojim će se stvoriti živica kao vizualna barijera između prometne ceste i livade, čime će se livada zakloniti a pticama stvoriti veći osjećaj sigurnosti. U ljetnim mjesecima, kada se voda povuče s livade, planira se njezina košnja i ručno uklanjanje nepoželjne vegetacije. Na taj način se vlažna livada održava i vraća joj se ekološka funkcija hranilišta za brojne vrste ptica koje su prisutnih na Vranskom jezeru a koje se ne hrane na otvorenoj vodi već na plitko poplavljenim dijelovima (male bijele čaplje, žute čaplje, blistavi ibisi, razne vrste ćurlina…).

DSC_0101

„Vlažne livade su od iznimnog značaja kao hranilište za brojne vrste ptica koje se mogu pronaći na Vranskom jezeru, dio kojeg ima i status posebnog ornitološkog rezervata. Obnovom vraćamo njihovu ekološku funkciju za ptice, i značajno doprinosimo bioraznolikosti obalnog dijela Hrvatske”, izjavio je Ivan Budinski, Biomov stručni savjetnik za zaštitu prirode.

Više o značaju vlažnih livada iznosi Maja Ćuže Denona, stručna voditeljica Parka prirode Vransko jezero:

„Staništa vlažnih livada u ornitološkom rezervatu i na području Jasena cilj su očuvanja područja ekološke mreže Natura 2000 „Vransko jezero i Jasen“, te je naša obveza očuvati ta staništa u povoljnom stanju. Vlažne livade nastale su ljudskim aktivnostima, ispašom stoke i košnjom u područjima koja su sezonski poplavljivala. U današnje vrijeme sve je manje stoke, pogotovo na slobodnoj ispaši pa je potrebno osmisliti mjere upravljanja livadama i načine angažiranja dionika koji su nužni za provedbu istih. Očekujemo da će se rezultati ovog projekta u obliku konkretnih aktivnosti uključiti u plan upravljanja Parkom prirode Vransko jezero koji će se za desetogodišnje razdoblje izrađivati u 2019. godini.“

DSC_0108

Projektom će se osmisliti program putem kojeg će se valorizirati ovo važno stanište, a građanima pružiti prilika da vlastitim radom učine značajan doprinos zaštiti jednog od naših najljepših parkova prirode.

Suradnja Javne ustanove Park prirode Vransko jezero i Udruge Biom primjer su dobre prakse u zajedničkom djelovanju i očuvanju prirodne baštine. Park prirode Vransko jezero je područje koje u sebi krije još mnoga vrijedna područja, a ovakvi projekti suradnje s javnom ustanovom park štite i otkrivaju svijetu.
Logo_EuroNatur2008