Učimo o prirodi od malih nogu: Projekt „Zelena učilica“

  • 28.01.2019.

Dalmatinska zagora područje je velike biološke raznolikosti koja se uspjela održati u dobrom stanju i do današnjeg dana. Kako bismo takvo stanje sačuvali i za buduće naraštaje nužno je osvijestiti lokalno stanovništvo o važnosti biološke raznolikosti i doprinosu koji ona pruža kvaliteti njihova života.

„Zelena učilica” edukacijski je program Udruge Biom koji se od 2018. godine provodi na području Splitsko-dalmatinske županije. Cilj nam je bio stvoriti program koji bi najmlađoj generaciji, ali i starijima, na zanimljiv i zabavan način približio važnost očuvanja prirodnog okruženja i biološke raznolikosti.

Program u osnovnim školama i vrtićima održavao se tijekom cijele godine, a sastojao se od radionica koje su organizirane u suradnji s nastavnicima. Sudjelovali su:

  • Područna osnovna škola Marka Marulića, Lučane (4 razreda, 20 učenika, 2 nastavnika)
  • OŠ Ravne Njive, Split (4 razreda, 58 učenika, 4 nastavnika)
  • OŠ Dinka Šimunovića Hrvace (5 razreda, 60 učenika, 5 nastavnika)
  • OŠ Dinka Šimunovića Potravlje (3 razreda, 13 učenika, 2 nastavnika)
  • Dječji vrtić “Čarobni pianino”, Sinj (22 polaznika, 2 odgajatelja)

Teme i metodologija radionica bile su prilagođene dječjem uzrastu kako bi kroz kreativne zadatke i igru djeca upoznala značenje i vrijednost ekosustava, raznolikost životinjskih vrsta i posebnosti svog prirodnog okruženja. Naglasak je pritom stavljen na upoznavanje svijeta ptica, čime je obogaćen školski sadržaj prirode i društva. Djeca su tako imala priliku izrađivati modele vodomara, graditi kućice i hranilice za ptice te im pomoći u sezoni gniježđenja i preživljavanja teških zimskih uvjeta. Osim ptičjeg svijeta, djeca su upoznala i druge lokalno prisutne vrste, od sivog puha do vjeverice i bubamare, i otkrile njihovu ulogu u održavanju prirodne ravnoteže.

43515583614_f45bb0d2a5_o

Ali to nije sve!

U okviru projekta Biom je osmislio i tiskao knjižicu „Prijatelji ptica: priručnik za male ornitologe“ koja će se već od ovog mjeseca naći u rukama osnovnoškolaca i nastavnika sudionika projekta. Priručnik na 32 stranice donosi mnoštvo ilustracija i fotografija koje upoznaju djecu s osnovnim obilježjima ptica, posebnostima pojedinih vrsta i raznim zanimljivostima iz ptičjeg svijeta.
IMG_20190125_155111

Osim toga, kao dio projekta organizirano je nekoliko zanimljivih događaja s ciljem upoznavanja lokalne zajednice i šire javnosti o važnosti očuvanja prirode. Udruga za promicanje suvremene umjetnosti Sinj (UPSUS) još je jednom osigurala mjesto za Biomov sadržaj unutar ekološko-umjetničkog paviljona „Kašetarnica” i omogućila najmlađima da nauče izrađivati kućice za ptice. Posjetitelji glazbenog festivala „Gljevstock” o prirodnim su vrednotama učili s Biomovim timom na obroncima netaknute planine Kamešnice.

 

IMG_20190125_093637

Na području Park-šume Marjan Biom je održao besplatno promatranje ptica u okviru Svjetskog dana ptica selica. Zaposlenici Udruge tom su prilikom upoznali građane s metodologijom promatranja ptica, važnosti praćenja ptičjih migracija i zanimljivom marjanskom ornitofaunom.

27558976767_24f42156a8_o

„Zelena učilica“ provedena je vlastitim sredstvima udruge, uz financijsku potporu Grada Sinja i Splitsko-dalmatinske županije. Edukacijski program se nastavlja i u 2019. godini, a više obavijesti o planiranim aktivnostima biti će objavljeno uskoro na stranicama Bioma.