Učestalost ptičje gripe u gregula

  • 21.05.2011.

Na Peradarskim danima održanim u Šibeniku od 11.5. do 14.5.2011. predstavljen je znanstveni rad pod nazivom “Nulta prevalencija virusa influence ptica u gregula, Puffinus yelkouan, na lastovskom arhipelagu, Hrvatska“. Među autorima su i zaposlenici Udruge BIOM, Ivan Budinski i Vedran Lucić, te član Luka Jurinović.
Ovaj rad je objavljen u sklopu znanstveno istraživačkog projekta (048-0481153-1136) kojeg financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, a provodi ga Centar za peradarstvo Hrvatskog veterinarskog instituta.

Cjeloviti rad možete preuzeti sa naših stranica, a ovdje prenosimo sažetak i ključne riječi:

Nulta prevalencija virusa influence ptica u gregulama, Puffinus yelkouan, na Lastovskom arhipelagu, Hrvatska

Luka Jurinović*, Vladimir Savić*, Mirta Balenović*, Vedran Lucić**, Ivan Budinski**

*Centar za peradarstvo, Hrvatski veterinarskih institut, Heinzelova 55, Zagreb
** Udruga BIOM, Zagreb

Sažetak:

Rad predstavlja prvo sustavno istraživanje prisutnosti virusa influence ptica među cjevonosnicama u Europi. Gregule su ulovljene na kolonijama u lastovskom arhipelagu. Svim pticama (104) su uzeti kloakalni brisevi, a odraslima (80) i uzorci seruma. Brisevi su pretraženi izdvajanjem u kokošjim embrijima, a serumi komercijalnim ELISA kompletom. Tijekom dvije gnijezdeće sezone, nije izdvojen virus influence ptica ni iz jednog brisa, a svi su serumi bili negativni na prisutnost protutijela za virus influence ptica. Pretpostavljamo da je jedan od ograničavajućih čimbenika za širenje virusa relativno mala veličina populacije gregula u Hrvatskoj. Potrebna su dodatna istraživanja cjevonosnica i morskih galebova, koji su mogući izvor infekcije virusom influence ptica, kako bi se mogla bolje razumjeti ekologija virusa među cjevonosnicama.

Ključne riječi: influence ptica, Procellariiformes, cjevonosnice, Puffinus yelkouan, gregula, Lastovo