U siječnju IWC – Zimsko prebrojavanje ptica vodarica 2022., pridružite se!

15. i 16. siječnja održava se nova runda Zimskog prebrojavanja ptica vodarica, na cijelom nizu lokacija u Hrvatskoj. Pozivamo volontere da nam se pridruže u ovoj vrijednoj međunarodnoj akciji koja rezultira raznim mjerama zaštite ptica.

  • 28.12.2021.

Zviždare (Anas penelope); Foto: Chris Gomersall/RSPB

Novo izdanje Zimskog prebrojavanja ptica vodarica (IWC) održava se 15. i 16. siječnja 2022. Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, Udruga Biom i Udruga Zeus pozivaju volontere da im se tijekom siječnja pridruže u tradicionalnoj međunarodnoj akciji brojanja ptica.

Siva čaplja (Ardea cinerea); Foto: Ben Andrew/RSPB

Siječanj je vrijeme kad se ptice selice nalaze na svojim zimovalištima. Vodarice zauzimaju nezaleđene vodene površine kako bi ondje provele zimu. Upravo tada, kad je najmanja vjerojatnost da će se nekamo kretati, najbolje je vrijeme za njihovo brojanje. I da, brojanje pataka, gusaka i ostalog društva opsežan je posao, no zahvaljujući volonterima diljem svijeta, pa tako i Hrvatske, skupljaju se vrijedni podaci o stanju ptičjih populacija već dugi niz godina. Otkad je Wetlands International 1967. pokrenuo ovu međunarodnu inicijativu, podaci o brojnosti vodarica na pojedinim područjima pomažu identificirati međunarodno važna vlažna staništa te se na temelju tih podataka donose brojne odluke o zaštiti ptica, kako na međunarodnim, tako i na nacionalnim i lokalnim razinama. Vodarice, koje podrazumijevaju razne ptice vezane uz vodena staništa, posebno su osjetljiva skupina te su izravno ugrožene nestajanjem odgovarajućeg staništa.

Krunata patka (Aythya fuligula); Foto: Ben Andrew/RSPB

U Hrvatskoj se vodarice redovito broje još od 80-ih godina prošlog stoljeća, a dosad je u akciju uključeno više od 500 lokaliteta te se svake godine u IWC pridruži preko 100 sudionika. O opsežnosti akcije govore podaci iz 2020. kad je u Hrvatskoj prebrojano skoro 180 000 ptica na 329 lokaliteta. Veliki je to pothvat, kako za vrijedne terence, tako i za koordinatore koji brinu da sve teče glatko i da podaci budu poslani ispravno i na vrijeme te za volontere koji kasnije obrađuju podatke. Koordinaciju na nacionalnoj razini vodi Adrian Tomik iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode, a u regionalnoj koordinaciji sudjeluju udruge Biom i ZEUS.

Utve (Tadorna tadorna); Foto: Ben Hall/RSPB

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u brojanju ptica ovoga siječnja. U akciju se mogu uključiti svi ljubitelji ptica i prirode, početnici i iskusni promatrači ptica. Za volontere smo pripremili detaljne upute za sudjelovanje u kojima se mogu pronaći svi potrebni materijali (ovdje upute, PDF). Lokaliteti na kojima se mogu brojati vodarice označeni su na karti, a za odabir lokaliteta potrebno se javiti nadležnom koordinatoru. Prebrojavanje je moguće odraditi tijekom cijelog siječnja, no vrjedniji su podaci skupljeni što bliže središnjem vikendu brojanja (15. i 16.1.). Za prijavljene volontere organiziramo online druženje te zajedničke terene.

Zainteresirane pozivamo da nam se pridruže na online sastanku u srijedu 12.1.2022. u 16 sati na Zoomu. Registracija na linku dolje  – https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZEsd-Gvqj0rGdVx99uIpj9oqswe3zyAWQK6