Trodnevna kulturno-zabavna manifestacija DANI PEŠČE 09

  • 08.06.2009.

U nedjelju 7.6. BIOM je sudjelovao u kulturno-zabavnoj manifestaciji Dani Pešče 2009. Trodnevnu manifestaciju organizirao je Kulturni Centar Peščenica-Kazalište KNAP i Mjesna samouprava Peščenica-Žitnjak, a cilj je bio predstaviti kreativni potencijal ove zagrebačke četvrti.

Cjelokupni program zadnjeg dana manifestacije pod nazivom “Nepoznati Zagreb” održan je na jezerima Savica. Organiziran je cjelodnevni program sa nastupima učenika, plesnih skupina i pjevača te brojni štandovi. Organizatori ovog događanja, članovi Športsko- ribolovnog društva “Pešćenica” sve su prisutne počastili svojim ukusnim ribljim specijalitetima!

Jezera Savica jedinstvena su oaza ornitofaune smještena u samom gradu tako da je njezina vrijednost za biodiverzitet grada Zagreba golema! Na području jezera Savica zabilježeno je preko 150 vrsta ptica, od čega čak 50 močvarica.

Kako velik broj građana ne zna za ovu lokaciju u našem gradu ova nedjelja bila je iznimna prilika da građani upoznaju još jednu ljepotu našeg grada Zagreba. Upravo su to mnogi građani i iskoristili i ovu nedjelju proveli uživajući u čarima Savice.

Posvuda se moglo čuti oduševljenje jezerima, ali često i priznanja kako ovu prirodnu ljepotu u srcu grada nisu nikad dosad posjetili.

Na području Savice održava se svako proljeće ornitološki kamp na kojem se hvataju i prstenuju ptice kako bi se bolje pratila brojnost i kretanje ptica na području Zagreba.

Ovaj kamp organizira Hrvatsko ornitološko društvo, a već niz godina drže ga i članovi BIOM-a. Kamp je otvoren za sve koji žele naučiti nešto novo o svijetu ptica!

Na ovoj nedjeljnoj proslavi BIOM je uz štand sa promotivnim materijalima imao i postavljene mreže kako bi posjetitelji mogli vidjeti metodu lova ptica mrežama i prstenovanje. Usprkos lošim vremenskim uvjetima za ptice ovu su prezentaciju uveličali jedan kos i sjenica na kojima su posjetitelji mogli vidjeti čitav proces prstenovanja ptica!

Sa veseljem možemo zaključiti da je posjećenost manifestacije bila odlična, a posjetitelji oduševljeni! Ne preostaje drugo nego zahvaliti ŠRD “Pešćenica” na odličnoj organizaciji kao i na tome što sve ove godine čuvaju Savicu u tako odličnom stanju!

Želimo im puno sreće u zaštiti ovog područja, puno ulovljenih riba i još niz godina uživanja u netaknutoj Savici!

Tamara Kirin