Tribina „Važnost europskih izbora za okoliš i društvo“

  • 17.04.2019.

57387367_2205155279530747_5624179504252452864_nUdruge Biom i Zelena akcija u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizirali su tribinu „Važnost europskih izbora za okoliš i društvo“ koja se održala 17. travnja 2019. godine u Kući Europe. Početak je ovo dugoročne suradnje putem koje se želi potaknuti javna rasprava o ključnim okolišnim i klimatskim pitanjima.  S obzirom na gubitak bioraznolikosti, klimatske promjene i smanjenje dostupnih vodnih resursa, Europski parlament ima odlučujuću ulogu u zaštiti naše budućnosti.

Tribinu su otvorili predstavnice Udruge Biom i Zelene akcije, Željka Rajković i Željka Leljak Gracin, te voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Violeta Simeonova Staničić.

Željka Rajković, direktorica Udruge Biom istaknula je kako Biom želi sudjelovati u osvješćivanju i informiranju građana o ulozi europskih institucija, važnosti Europske unije i nadolazećih izbora za Europski parlament, kao i o građanskoj participaciji općenito. „Organizacije civilnog društva moraju poticati građanski aktivizam, a samim time i izlazak na sve izbore, koji su samo jedan od legitimnih oblika demokratske participacije građana. Europske institucije imaju važnu ulogu u okolišnim temama, stoga je važno da putem naših aktivnosti dodatno podignemo svijest o njima i informiramo sve one koji će u narednih pet godina odlučivati o smjeru u kojem se Europska unija razvija. „ dodala je Željka Rajković.

Željka Leljak Gracin, predsjednica Zelene akcije naglasila je kako je suradnja između institucija i organizacija civilnog društva iznimno važna, pa je tako i Europski parlament jedan od ključnih partnera civilnom društvu u nizu područja.

„Zelena akcija aktivno će zagovarati svoje prioritete prema svim kandidatima za Europski parlament, a zajedno s udrugom Biom organizirat ćemo i seriju javnih rasprava o ključnim okolišnim i klimatskim pitanjima, a sve kako bismo okolišne teme postavili visoko na dnevni red i osigurali brigu o njima u novom sazivu Europskog parlamenta.“ istaknula je Željka Leljak Gracin.

Violeta Simeonova Staničić, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj podsjetila je da se Europska unija intenzivnije bavi okolišnim pitanjima još od 1970-ih godina, a u brojnim okolišnim i zdravstvenim temama EU je bila pionir te je potaknula i druge zemlje da slijede njezin primjer. „Zaštita okoliša, klimatska pitanja i kvaliteta života općenito teme su koje su u samom vrhu interesa mladih aktivista i volontera uključenih u institucionalnu i nestranačku kampanju Ovaj put glasam, koja za cilj ima motivirati što veći broj građanki i građana da izađu na europske izbore 26. svibnja. Europski parlament ima važnu ulogu u odlučivanju oko toga kako će se Europska unija postaviti prema okolišnim i klimatskim problemima i izazovima, stoga je ove teme izrazito važno adresirati u kampanji.“ poručila je Violeta Simeonova Staničić.

Na tribini je predstavljen i takozvani „Zeleni Manifest“ odnosno Deklaracija za održivu Europu za sve njene građane odnosno građanke. To je lista prioriteta usmjerena prema političkim strankama i kandidatima na europskim izborima. Željka Leljak Gracin iz Zelene akcije objasnila je da se radi o popisu zahtjeva koji su usmjereni na stvaranje bolje Europe. Zeleni manifest nije usmjeren samo na zaštitu okoliša, već i na socijalna prava te ravnopravnost i ljudska prava.

Panel raspravom na kojoj su sudjelovali Irma Popović Dujmović (WWF Adria), Miljenka Kuhar (DOOR), Željka Rajković (Udruga Biom) i Marko Košak (Zelena akcija) zaključena je tribina „Važnost europskih izbora za okoliš i društvo.“ Jedan od glavnih zaključaka panel rasprave je da se do sada institucije na nacionalnoj i europskoj razini nisu dovoljno bavile ovim pitanjima, kao i da će se okolišne udruge u radu idućeg saziva Europskog parlamenta još više zalagati za njihovo pravovremeno adresiranje i pronalaženje adekvatnih rješenja za brojne klimatske i ekološke probleme i izazove.

DSC_1094