Tri promatranja ptica u jednom tjednu

Dolazak proljeća probudio je ne samo prirodu oko nas, već i nas promatrače i ljubitelje ptica! Prošli smo tjedan, od 27.3. do 1.4. tako održali čak tri aktivnosti promatranja ptica u Zagrebu

  • 07.04.2023.

Šetnja kvartom za članove Bioma

Urbana bioraznolikost često je neprepoznata kao važan dio prirode vrijedan zaštite. O stanju urbane bioraznolikosti ovisi i zdravlje urbanih ekosustava, a svijest o važnosti urbanih ekosustava također je preduvjet za suživot ljudi i životinja u gradskim sredinama. Upravo s time na umu, prošetali smo s našim članovima Vrbikom, kvartom u kojem se smjestio Biom te promotrili prirodu oko nas. Upoznali smo se s dobrim i lošim praksama održavanja zelenih površina, a mnogi od naših članova iznenadili su se brojem i raznolikošću vrsta s kojima smo se susreli u dvosatnoj šetnji.

Promatranje ptica za građane

Najava lošeg i nestabilnog vremena nas nije obeshrabrila u organizaciji četvrtog ovogodišnjeg promatranja ptica za građane! Proveli smo dvadesetak promatrača u dvosatnu šetnju tijekom koje su imali priliku uživati u karakterističnim prizorima Savice – lebdećim vjetrušama u lovu, čegrtavim svrakama u pripremama za gniježđenje, brojnim raspjevanim lokalnim pjevicama pa i barskim kornjačama koje uživaju u prvim zrakama sunca!

Drugi teren Treninga prepoznavanja ptica

Drugi po redu terenski izlazak za polaznike treninga prepoznavanja ptica (BirdID trening) održan je u Maksimiru. Udaljeni od gradske vreve polaznici su vježbali vještine prepoznavanja vrsta ptica urbanih i šumskih staništa. Teren je posebno obilježilo dugo i neustrašivo „poziranje“ crne žune, najveće europske djetlovke, te neočekivan prelet bukoča, veličanstvene malobrojne preletnice Hrvatske koja nije uobičajen prizor iznad urbanih staništa!