Svjedočanstvo: Bliski susret s ibisom

  • 05.11.2021.

Dok pratimo putovanje ćelavog ibisa Nova koji na nebu Hrvatske i BiH pokušava pronaći put prema Italiji, javila nam se Biomova članica koja nam je prenijela svoje ranije blisko iskustvo s jednim drugim ibisom koji se na svom putu bio odmarao na njenoj terasi i potom našao svoj put, no na kraju nije sretno skončao.

Foto: Natalia Mladineo

Dakle, 2015. izlegao se ćelavi ibis imena Theo kao divlja ptica u koloniji u Salzburgu. Tri godine kasnije, u proljeće 2018. ptica se pojavila u Zagrebu gdje se odmarala od 14. do 17. travnja. Tom prilikom, Theo je bio sletio na terasu stana u novozagrebačkom naselju Siget, gdje ga je fotografirala vlasnica (i čije fotografije prenosimo). Prenosimo riječi Natalije Mladineo: „15. travnja 2018. god. na terasu nam je sletio – ćelavi ibis. Odlučio se odmoriti na 14. katu. Prijateljica i ja smo mu ostavile vode i nešto hrane te smo se obratile na razne adrese kako bismo dobile info o kojoj je ptici riječ te je li ugrožena/ozlijeđena s obzirom na neobično slijetanje na terasu stambene zgrade… Povratnu informaciju smo dobile od jednog azila. Djelatnik nas je uputio da ibisu slobodno ostavimo vode/hrane te da je ptica jednostavno uzela pauzu od svog dugog putovanja baš na našoj terasi 🙂 . Tek smo nedavno, otkad je ćelavi ibis postao vijest u Hrvatskoj, shvatile o kojoj je vrsti ovog roda riječ“.

Foto: Natalia Mladineo

Nakon Zagreba, prema informacijama iz projekta Waldrapp, Theo je otišao za Italiju. Nažalost, ptica je uginula u jesen 2018. blizu mjesta Borgo San Larenzo – od ruke krivolovaca.