Sud odbio tužbu Ministarstva zaštite okoliša i energetike: “Informacije o okolišu su javni interes”

  • 05.03.2018.

Nova presuda u korist Bioma i Povjerenice za informiranje

Zagreb, 5. ožujka 2018. – Visoki upravni sud ponovno je presudio  da građani imaju pravo pristupa informacijama o okolišu. Naime, u sporu koji se vodio između Ministarsta zaštite okoliša i energetike te Povjerenice za informiranje, Visoki upravni sud je potvrdio odluku Povjerenice za informiranje da Ministarstvo zaštite okoliša i energetike mora dostaviti Udruzi Biom mišljenja koja je tražila.

Da podsjetimo, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je krajem prošle godine odbilo zahtjev Bioma za pristup  Mišljenjima o mogućnosti značajnih negativnih utjecaja vjetroelektrane Vrataruša II na ekološku mrežu, zbog čega je Biom podnio žalbu Povjerenici za informiranje koja je kasnije i usvojena od strane Povjerenice (vidi vezano).

Nakon što je Povjerenica za informiranje svojim rješenjem naredila Ministarstvu zaštite okoliša i energetike da Biomu dostavi tražena Mišljenja, Ministarstvo je odbilo postupiti u skladu s odlukom Povjerenice te je pokušalo oboriti rješenje Povjerenice na Visokom upravnom sudu.

Da, dobro ste pročitali. Ministarstvo kojemu je zadaća štititi okoliš potrudilo se spriječiti da javnost dozna o tome kakav će biti utjecaj navedenog projekta – na okoliš.

Sud je tužbu Ministarstva odbacio kao neosnovanu ističući da je Povjerenica pravilno ocijenila da u predmetnom slučaju prevlada javni interes u odnosu na razloge zbog kojih tijela javne vlasti mogu ograničiti pristup informaciji.

Ovo je druga tužba Ministarstva protiv Povjerenice za informiranje povodom zahtjeva Bioma u zadnjih šest mjeseci. U obje tužbe radilo se o identičnoj situaciji što je i sud prepoznao, pa je rekao da je već u presudi ranije zauzeo stajalište da javnost ima pravo pristupa ovim informacijama (vidi vezano).

logo_rgb_proba-1