Stradavanja ptica na dalekovodima

  • 26.09.2014.

Mnogi nisu svjesni da veliki broj ljudske aktivnosti i ljudske infrastrukture predstavljaju opasnost za biološku raznolikost. Jedna od stvari o kojima ne razmišljamo puno su i dalekovodi, koji ako se postave na neprimjerena mjesta mogu u značajnoj mjeri ugrožavati ptice. U srijedu, 24.9.2014. prilikom šetnje po manjem zaštićenom području u blizini Zagreba smo naišli na ovu uginulu pticu. Mladi, ovogodišnji crvenokljuni labud (Cygnus olor) stradao je na žici dalekovoda na kojoj su se i nekoliko sati kasnije vidjela pera ptice. U ovom slučaju je riječ o nisko postavljenim dalekovodima koji se pružaju preko močvarnog područja. Ova problematika je u većem dijelu Europe već dobro poznata i istražena.

Sanacija neprimjereno postavljenih dalekovoda je izrazito skup i dugotrajan proces te je najbolje rješenje ovoga problema (kao i većine drugih problema u prirodi) pravilno prostorno planiranje. Prema našim saznanjima da sada su veći zahvati na dalekovodima s ciljem zaštite ptica napravljeni samo na Cresu gdje su stradavali supovi i druge ptice grabljivice.

Ako nađete uginulu pticu ispod dalekovoda bilo gdje u Hrvatskoj molimo vas da nam dojavite tu informaciju kako bi prikupili bazu podataka o najkritičnijim dijelovima. Javiti nam se možete na info@biom.hr, 095 905 9948 ili na 01 41 000 18.