Što učiniti ako vidimo pticu koja je ispala iz gnijezda?

  • 22.06.2012.

Prenosimo članak kojeg smo pisali za edukacijski portal bioteka.hr koji je nedavno započeo sa radom. Original članka možete pogledati na stranicama Bioteka.hr.

Svake godine u proljeće i ljeto većina stručnjaka za ptice (ornitologa) dobije ovakav upit: “U blizini je ptica koja je ispala iz gnijezda, a nigdje joj nema roditelja. Što da radim s njom?”. U ovom članku doznajte kako se ponašati u različitim situacijama pronalaska ptica koje su ispale iz svojeg gnijezda, a vi ne znate kako im pomoći.

Za početak, važno je znati da se priroda najbolje pobrine sama za sebe pa je poželjno pustiti pronađenu pticu na miru tamo gdje je. Koliko god vam ovo zvučalo okrutno, to je najbolji način. Naime, često ptići kada dosegnu određenu veličinu postanu preveliki da ih bude više u gnijezdu. Onda ih dio (ili čak svi) napuste gnijezdo i presele privremeno na tlo. Oni na tlu nisu sami i roditelji se i dalje za njih brinu. Ptići tako mogu i nekoliko dana provesti na tlu, sve dok nisu spremni za svoj prvi let. To što ne vidite odrasle ptice u blizini ne znači da se one ne brinu za ptiće – najvjerojatnije se skrivaju od vašeg pogleda ili traže hranu za mlade.

Mlade ptice koje su otuđene iz prirode i o kojima čovjek preuzme skrb najčešće ugibaju zbog loše skrbi koja nije ni približna onoj koju im pružaju roditelji. Ukoliko i dostignu starost za letenje, vjerojatno će poletjeti, ali će im nedostajati vještine potrebne za preživljavanje.

Nađete li mladu pticu posve izloženu opasnosti (na parkingu, cesti, nogostupu) u redu je pomaknuti je na sigurnije mjesto u neposrednoj blizini. Osvrnite se oko sebe i pronađite najbliži grm ili živicu – vjerojatno je upravo tu i gnijezdo.

U gradovima je u blizini zidova zgrada moguće naići na mlade piljke, ptice srodne lastavicama. Piljci gnijezde pod krovovima te je često nemoguće vratiti ptića u gnijezdo. U tom slučaju ga podignite na obližnju dasku prozora, granu ili slično.

Ukoliko ste pticu pronašli u svome vrtu ili drugdje gdje možete „improvizirati“ gnijezdo, možete i to učiniti. Manja pletena košara (za kruh) zategnuta žicom ili trakom za granu stabla će poslužiti umjesto pravoga gnijezda. Rubovi će osigurati da ptica ne ispadne van, a u slučaju kiše neće se napuniti vodom. Obratite pozornost da je mjesto dovoljno nepristupačno mačkama – dovoljno visoko da ne mogu skočiti s tla te na dovoljno tankim granama kako mačke ne bi mogle dosegnuti do „gnijezda“.

Bitno je napomenuti da ako ste dirali mladu pticu, ne morate se brinuti da će je roditelji odbaciti zbog vašeg mirisa – velika većina ptica niti nema osjet njuha.