Što je tebi priroda?

Naš ESC volonter Antón održao je 5. prosinca radionicu u obliku otvorene debate o konceptu prirode u kulturnom centru Šesnaestica

  • 14.12.2023.

foto: Lejla Skrijelj /BIOM

Antón Fernández Pineiro je mladi biolog iz Španjolske koji se ove godine pridružio udruzi BIOM u sklopu volonterskog programa Europske snage solidarnosti kako bi pomogao u očuvanju onoga što nazivamo prirodom. Studirao je u svojoj zemlji, potom u Belgiji i Italiji, te je svojim međunarodnim iskustvom pridonio razvoju BIOM-a. Dok se primiče vrijeme završetka njegovog volontiranja, ovu godinu punu nezaboravnih uspomena pokušao je materijalizirati na radionici održanoj u prosincu u prostoru društveno-kulturnog centra Šesnaestica u Zagrebu.

U tu svrhu sudionicima radionice prikazao je kratki film. Ovaj video je poetskim jezikom pokazao ideju prirode koju je Antón pokušao podijeliti s publikom. U njemu možete uživati i ovdje ispod:

Nakon projekcije započela je otvorena rasprava o značenjima koja inače vezujemo uz prirodu. Prisutni sudionici radionice ubrzo su se priključili, nudeći zanimljive perspektive u vezi ovog koncepta.

“Za mene je priroda sve. Sve što postoji je prirodno. Nema potrebe za podjelom. Potok, žaba, šuma; svi dijele isti način postojanja”, kaže Antón Fernández.

foto: Lejla Skrijelj /BIOM

Kako je vrijeme prolazilo, rasprava je postajala sve dublja, pokrivajući teme kao što su različita filozofska tumačenja stvarnosti, utjecaj jezika na oblikovanje naše stvarnosti, društvene implikacije ovog koncepta u smislu feminizma, ekonomije i antropologije.

foto: Lejla Skrijelj/BIOM

Naposljetku, rasprava je privedena kraju sat vremena nakon projekcije, zahvaljujući sudionicima koji su bili voljni podijeliti svoja razmišljanja i stavove, te im je uručen mali poklon. Ovaj poklon sastojao se od QR koda s knjigom dostupnom svima. Radi se o knjizi “Sve teče”, autora Johna Dupréa i Daniela J. Nicholsona, koja predstavlja manifest prema procesualnom fokusu u biologiji i znanostima o životu općenito. Ta knjiga nudi drugačiju perspektivu od one iz koje tradicionalno promišljamo o stvarima, pa se pokazala kao vrlo vrijedan poklon, po mišljenju publike.