Što građani Hrvatske doista misle o klimatskim promjenama

U Hrvatskoj 93% osjeća da klimatske promjene imaju utjecaj na svakodnevni život, što je više od prosjeka EU (82%). Nadalje, 94% ispitanih misli da će njihova djeca osjećati posljedice klimatske promjene u svojem budućem svakodnevnom životu

  • 20.06.2020.

Rezultati istraživanja Europske investicijske banke (European Investment Bank Climate Survey 2019-2020) o mišljenju ljudi u svim zemljama EU, kao i u Kini i SAD-u, pokazuju da su građani odlučni u mišljenju da bi njihova društva trebala krenuti prema novoj, zelenoj ekonomiji, te očekuju od političara da poguraju stvari na tom putu.

70% Europljana spremno je platiti dodatni porez u borbi protiv klimatskih promjena, a trećina vjeruje da će se morati seliti u toplije ili hladnije krajeve.

Europljani su se pribrali – samo 9% građana Starog kontinenta ne vjeruje da se događa klimatska promjena, dok je takvih u SAD-u još uvijek 18%.

Lokalni proizvodi

U Hrvatskoj 93% osjeća da klimatske promjene imaju utjecaj na svakodnevni život, što je više od prosjeka EU (82%). Nadalje, 94% misli da će njihova djeca osjećati posljedice klimatske promjene u svojem budućem svakodnevnom životu (90% u Europi).

89% kupuje lokalne ili sezonske proizvode u borbi s klimatskom promjenom, a 66 posto je već prestalo kupovati proizvode koji nisu proizvedeni u njihovoj okolici (regiji ili zemlji).

Ponešto smo ispod europskog prosjeka kad je riječ o prestanku korištenja plastičnih vrećica prilikom odlaska u kupovinu, jer je 75% ispitanih u Hrvatskoj tvrdi da je prestalo to činiti, a ukupno u Europi 84 posto.

Slabo podržavamo peticije vladi, ali snažno edukaciju u školama

Naši sugrađani su do sada slabo sudjelovali u peticijama vladi da se uhvati u koštac s klimatskom promjenom, njih samo 7 posto, dok je ukupno u Europi taj prosjek 22 posto. No, 75 posto namjerava to činiti.

Zanimljivo, ponešto (24%) smo čak iznad europskog i američkog prosjeka (22%) u podržavanju rasta cijena hrane i dobara koji imaju značajan “ugljični otisak”, poput crvenog mesa, hrane tranportirane izdaleka i mobilnih telefona. Takav potez najviše bi podržali Kinezi (34%).

Iznadprosječno podržavamo edukaciju u školama o klimatskim promjenama i razvrstavanju otpada (65 posto).

Električni romobili

Od svih ispitanih zemalja, u Hrvatskoj je najveća podrška ideja da se unutar gradova ponude električni romobili i usluge posuđivanja električnih bicikala (59 posto). Ukupno u Europi takvu ideju podržava 35 posto, a najmanje u Njemačkoj (21%).

Značajan broj ispitanih (69%) podržava ideju besplatnog javnog prijevoza u borbi protiv klimatskih promjena (europski prosjek je 61%).

Samo 7 posto ispitanih građana u Hrvatskoj smatra da pojedinci poduzimaju dostatne mjere u borbi protiv klimatskih promjena. Na tlu Europe to u prosjeku smatra 14 posto, u Kini 25 posto, a u SAD-u 22 posto.

Generalno optimistični

Nadalje, samo 6 posto u Hrvatskoj da vlade poduzimaju dostatne akcije u borbi s klimatskim promjenama, dok je takvih u Europi 11 posto.

Koja su tri najveća izazova s kojima se građani u vašoj zemlji trenutno suočavaju? Klimatsku promjenu pritom uvrštava, primjerice, 70 posto Maltežana, 61 posto Austrijanaca i 59 posto Nijemaca, ali samo 21 posto ispitanih u Hrvatskoj.

Generalno, čini se da smo optimistični – 70 posto Hrvata slaže se sa tvrdnjom da je još uvijek moguće “okrenuti unazad” klimatske promjene.