Sretan rođendan Parku prirode Vransko jezero!

  • 08.10.2020.

Volonterskom akcijom prošlog vikenda započeo je rođendanski vikend u Parku prirode Vransko jezero. Svoj 21. rođendan Javna ustanova PP Vransko jezero odlučila je proslaviti zajedno s učenicima Osnovne škole sv. Filip i Jakov, budućim tehničarima zaštite prirode iz Srednje škole Gračac, Udrugom Biom i ostalim zaljubljenicima u Vransko jezero koji su se pridružili bogatom dvodnevnom programu.

Osnovnoškolci iz sv. Filipa i Jakova, općine bogate povijesnom i kulturnom baštinom, dan u učionici zamijenili su edukativnom i radnom akcijom obnove vlažnih livada. Što su vlažne livade i zašto su važne, koje ptice susrećemo u takvom staništu, kako žive i čime se hrane te što smijemo i što ne smijemo raditi u zaštićenom prostoru, samo su neke od tema koje su djeca naučila u jutarnjoj šetnji poučnom stazom uz Maju Bjelić i Ivana Budinskog. Prvo je valjalo naučiti kako koristiti dalekozor, a potom uz pomoć vodiča promatrati razne ptice u tršćacima Vranskog jezera.

– Vidim čaplju! I galeba isto – kazao je Leon, dok djevojčica Ira kazuje kako su joj čaplje puno draže.

Kod podjele alata, nastao je žamor. Svatko je htio presaditi što više biljki! Presađuju se konopljika, smokva, tamaris, kupine i druge biljne vrste karakteristične za naše podneblje. Osim što su se pokazali kao mali vrsni znalci, nije izostala ni spretnost ručica koje su motikama iskopale rupe na označenim mjestima, izvukli biljke iz svojih lončića kako su im vodiči ranije pokazali i uspješno presadili preko 50 mladih stabljika. Kada biljke izrastu služit će kao zelena barijera i pticama vlažnih livada omogućiti nesmetan boravak te zaštitu od obližnje ceste i posjetiteljske infrastrukture.

Dok su osnovnoškolci presađivali biljke, srednjoškolci koji su se u budućnosti odlučili baviti zaštitom prirode imali su nešto zahtjevniji zadatak. Nakon što im je biologinja Ivana Ribić Parka prenijela znanje o Vranskom jezeru i vlažnim livadama, dio degradirane livade trebalo je poravnati i na taj način pomoći da se livada narednih godina može pravilno održavati košnjom. Tu je u akciji vodstvo preuzeo Biomov stažist Europskih snaga solidarnosti, James Jackson, čije je bogato iskustvo u akcijama restauracije staništa i vođenju volontera doprinijelo glatkoj provedbi i ove aktivnosti. Koliko je važno održavanje košnjom svjedoči ranija akcija košnje u kojoj smo pronašli populaciju luka blijedo ljubičastih cvjetića Allium telmatum, a koja je prvi put opisana prije desetak godina i pronađena na svega pet lokaliteta isključivo u Zadarskoj županiji. Kako je riječ o vrsti koja se sjemeni kasnije u sezoni, ostavili smo ga nepokošenog želeći tako doprinijeti njegovoj prisutnosti na travnjaku i očuvanju.

Uzbuđenje i oduševljene zavladalo tijekom podjele rođendanskih poklona. Majicu s rođendanskom željom očuvane vlažne livade valjalo je obući i napraviti što bolju zajedničku fotografiju!

Sljedeći dan volonterska akcija se nastavila. Uz brojne posjetitelje parka, unatoč jugu, 40-ak entuzijastičnih volontera iz raznih dijelova Dalmacije uz Crveni Križ Zadar, par stranih volontera iz Vijetnama i Poljske te Biomov stažist iz Engleske dali su svoj doprinos očuvanju vlažnih staništa. Velik dio kolotraga je uspješno zatrpan! Livada će kroz koji mjesec poplaviti u jesen sljedeće godine dočekati spremna za košnju.

– Za događaj sam čula putem društvenih mreža, javila sam se osoblju Parka koji je organizirao prijevoz. Naučila sam više o jezeru, uloženom trudu za obnovu vlažnih livada kao i ostalim restauracijskim aktivnostima. Zaista sam uživala u volonterskoj akciji. Za pridošlicu poput mene, ovo je bila izvrsna prilika za istraživanje i osjećaj povezanosti sa zemljom i ljudima. Čak je i vrijeme surađivalo s nama – rekla je oduševljeno Phanh Nguyen, mlada biologinja iz Vijetnama dodajući kako će sigurno doći i na druge slične događaje u budućnosti.

– Učenici 6.a i 6. iz OŠ Sv. Filip i Jakov su nas zadivili koliko vole i poznaju prirodu! Ovakvi trenutci i nasmijana dječja lica koja uživaju u prirodi nas nadahnjuju, a posebno nam je drago bilo vidjeti da rad s rukama i briga oko biljaka djeci iz Sv. Filipa i Jakova nije strana – rekao je Zdravko Budimir iz Udruge Biom.

– Iznimno smo zadovoljni i sretni što smo imali priliku u volontersku akciju uključiti učenike koji su pokazali složnost u timskom radu te spretnost u korištenju alata prilikom stvaranja zelene barijere za ptice i poravnavanja kolotraga na vlažnoj livadi ornitološkog rezervata. Motivacije nije nedostajalo i svi smo bili pod dojmom jer se čak i pri kraju presadnje tražila „sadnica više“ . Javna ustanova Park prirode Vransko jezero se ovim putem želi zahvaliti ravnateljicama OŠ Sv Filip i Jakov te SŠ Gračac, učenicima i profesorima, roditeljima koji su dali zeleno svjetlo da njihova djeca sudjeluju u edukativnom događaju volonterskog karaktera, zatim Crvenom križu Zadar, djelatnicima i volonterima Udruge Biom te svim ostalim pojedincima koji su nesebično odvojili vrijeme i s nama proveli subotnje jutro! Nadamo se da ćemo suradnju na ovom ili sličnom projektu nastaviti i sljedeće godine! – poručili su djelatnici Parka prirode Vransko jezero.
Mi ćemo se pridružiti rođendanskim željama Parka prirode i dodati – vidimo se i dogodine!

Za one koji su propustili, JU Park prirode Vransko jezero i Udruga Biom su sredinom kolovoza predstavili publikaciju o vlažnim staništima. Posjetitelji Parka publikaciju mogu besplatno preuzeti u info centru Parka, a svi koji nisu u prilici posjetiti park prirode, o vlažnim livadama mogu više saznati u digitalnoj verziji publikacije.


Akcija restauracije staništa je održana u sklopu projekta “Preserving wet meadows for birds and plants at Lake Vrana“.

Značajnu podršku provedbi akcije donijeli su projekti Europskih snaga solidarnosti “Get Ready to Fly“ i “Fly Away With Me”.