Spring Alive radionica u Pragu

  • 11.01.2012.

Bliži nam se nova sezona gnježđenja, a njoj prethodi dolazak ptica iz Afrike. Kao i prošle godine, i ove godine ćemo pratiti buđenje proljeća kroz Spring Alive – međunarodni projekt kojem je cilj uključiti djecu i njihove obitelji (ali i sve ostale građane) u aktivne sudionike tog čudesnog procesa. Podsjećamo, Spring Alive je edukacijski projekt kojem je cilj zainteresirati djecu za promatranje ptica. Projekt je baziran oko web stranice www.springalive.net na koju djeca zajedno sa obiteljima ili nastavnicima mogu prijaviti svoja prva opažanja ptica selica i to lastavica, čiopa, roda, pčelarica ili kukavica. Na taj se način i prikupljaju podatci o prvim pojavljivanjima tih vrsta u našoj zemlji nakon povratka sa zimovanja.

U studenom prošle godine u Pragu održana je radionica o projektu Spring Alive u kojeg se Hrvatska aktivno uključila 2011. Prisutni su bili predstavnici BirdLife partnera iz većine europskih zemalja, a iz Hrvatske je prisustvovalo dvoje članova BIOM-a.

Cilj radionice je bio okupiti sve nacionalne koordinatore projekta kako bi se razgovaralo o razvoju Spring Alive projekta. Neke od tema su socijalne mreže, marketing, uloga IBA područja, ciljane grupe, sponzorstva…

Spring Alive u 2012. godini službeno počinje 1. veljače 2012 na europskoj razini, dok će u Hrvatskoj aktivnosti započeti u ožujku. Ukoliko se želite uključiti u Spring Alive, javite se na vedran.lucic@biom.hr

Trebamo volontere koji će predstaviti u školama, knjižnicama ili drugim obrazovnim institucijama projekt te koji će se uključiti u promociju Spring Alive-a na javnim manifestacijama u gradovima.

Sudionici Spring Alive radionice u Pragu
Autor fotografije: Gediminias Petkus, Lietuvos ornitologų draugija (BirdLife partner u Litvi)