Spektakularne rode koje mnogi nikada nisu vidjeli

Črnomerec, Kustošak i Vrapčak rijetki su preostali "otkriveni" zagrebački potoci i prava su oaza za živi svijet zagrebačkog betona.

  • 28.07.2020.

Povremeno se u Gradu Zagrebu pojave planovi kojima je cilj dodatno zabetonirati ostatke sljemenskih potoka koji teku kroz Zagreb.

Črnomerec, Kustošak i Vrapčak rijetki su preostali “otkriveni” zagrebački potoci i prava su oaza za živi svijet zagrebačkog betona. Noću iz tih potoka krekeću žabe, a danju se na njima mogu uočiti i ovakvi prizori, poput ove spektakularne crne rode koju mnogi ljubitelji i poznavatelji ptica nisu nikada vidjeli, a kamoli žitelji Grada Zagreba.

foto: Nives Borčić

Nekoliko stotina parova crne rode gnijezdi u nizinskim poplavnim šumama te su u pravilu puno osjetljivije na prisutnost ljudi od srodnih i poznatijih bijelih roda. Crne rode već počinju svoju seobu u Afriku, a ovi gradski potoci, koliko god da su kanalizirani i izmijenjeni, ipak im pomažu u tom putu.

(Fotografije crne rode snimila je Nives Borčić 19.7. u jutarnjim satima na potoku Vrapčak između zagrebačkih naselja Rudeš i Špansko.)

foto: Nives Borčić